Campagne

De sociale verkiezingen van 2024 samengevat

ABVV-Metaal levert opnieuw sterk werk.

De globale uitslag voor al onze sectoren is bijna copy/paste deze van vier jaar geleden. Zowel ABVV-Metaal als ACV blijven min of meer hangen op een (licht negatieve) status-quo: ABVV op 37,83 % & ACV-Metea op 53,37 %. Het ACLVB gaat licht vooruit naar 8,8 %.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles letterlijk bij het oude blijft. Zo’n algemene uitslag verbergt heel wat verschillen binnen federaties en paritaire comités:

  • We hebben heel sterk werk geleverd in het grootste paritair comité (PC 111) waar we met 1,4 % vooruitgaan en stijgen tot 39,08 %. In de sectoren non-ferrometalen, garages en metaalrecuperatie konden we het status-quo behouden, maar in andere sectoren (elektriciens, metaalhandel, koetswerk, monteerders) deden we het minder goed.
  • Een topuitslag halen we in de afdeling Antwerpen. We waren er al de grootste vakbond, maar met een vooruitgang van meer dan 2 % ronden we zelf de kaap van de 50 %. In Vlaams-Brabant stijgen we met bijna 2,5 %. Ook in West-Vlaanderen scoren we goed met een vooruitgang in de  afdeling Ieper (+ 9 %), Oostende (+2,15 %) en Roeselare (+4,5 %).

We beginnen met een achterstand ...

Daar waar je geen kandidaten kunt presenteren, kun je ook niet winnen.

  • In 2016 presenteerden we lijsten in 81 % van de TBE’s waar er mandaten te begeven waren, in 2020 was dat 79 %, in 2024 zijn we weer verder gedaald naar 76,5 %. 
  • In 2016 hadden we lijsten in 80 % van de TBE’s waar er voor het eerst verkiezingen waren, in 2020 was dat in 64 % van de TBE’s en dat hebben we kunnen behouden (in 2024 in 63 % van de TBE’s). 
  • Positief nieuws is dat we in de TBE’s waar er voor het eerst verkiezingen waren, een zeer goede uitslag haalden (43,75 %) en dus beter scoorden dan het algemeen gemiddelde (bijna 6 %). 

… En dus heel sterk werk van onze delegees

We beginnen met een achterstand, die moet opgehaald worden door onze delegees en militanten in bedrijven waar we wel lijsten hebben ingediend. En sterker nog, dat hebben ze opnieuw gedaan. Waar de mensen ons STERK WERK ervaren, doen we het goed. We gaan in de TBE’s waar we vertegenwoordigd zijn opnieuw met meer dan 1 % vooruit en tikken af op 42,5 %.

Dat onze mensen het zo goed doen, is simpel. Ze zetten zich elke dag in voor de werknemers. Ze moeten het niet hebben van loze beloften of gadgets. Wat ABVV-Metaal betreft, mogen al die verkiezingsgadgets dan ook bij wet verboden worden. Liefst vandaag nog en zeker tegen de volgende sociale verkiezingen.  Waarom kan wat voor de politieke verkiezingen lukt, ook niet voor de sociale verkiezingen?

Bedankt en samen vooruit

We zijn fier op de bijna 3.000 kandidaten die op onze lijsten stonden. We zijn fier op onze vorming die onze mensen, zoals steeds, voortreffelijk hielpen om campagne te voeren en om de nieuwe kandidaten klaar te stomen voor hun eerste verkiezing. We zijn fier om op ons communicatie-team voor een prachtige sterke campagne. Op onze secretarissen en medewerkers die mede het beste van zichzelf gegeven hebben. We zijn fier op die tienduizenden metallo’s die op ons gestemd hebben. We zijn fier op de meer dan 1100 verkozen kandidaten.

Sterk werk, kameraden!