11 jonge en sterke metallo's en metallina's met hun eigen verhaal

De toekomst van ABVV-Metaal staat als een rots in de branding; daar hoeven we geen moment aan te twijfelen. We hebben het genoegen gehad om 11 jonge vakbondsmilitanten te ontmoeten - sommigen nieuw in het vak, anderen met al wat meer ervaring. Terwijl enkelen nu nog een beetje aarzelend aan de start staan, staan anderen vol vuur klaar om hun nieuwe avontuur te beginnen bij de komende sociale verkiezingen. Ze worden omringd door ervaren krachten, maar de komende jaren zullen ze zelf hun koers moeten bepalen. 

Waarin zijn ze sterk? Wat drijft hen? Hoog tijd om eens nader kennis te maken ...

Romelio Cobas Romero

Leeftijd 22 jaar // Werkt bij Volvo Cars Gent

Ik ben sterk in … rechtvaardigheid.

Maak kennis met Romelio, een trotse Cubaan met een diepgewortelde socialistische overtuiging. Hij kan met trots zeggen dat hij in zijn jonge leven slechts één keer de 1 mei-stoet heeft gemist, en dat blijft voor hem een spijtige gebeurtenis. Zijn Cubaanse roots dragen ongetwijfeld bij tot zijn vastberadenheid om zich volledig in te zetten voor het vakbondswerk. Sinds bijna een jaar werkt hij bij Volvo Cars en is hij al actief betrokken als militant.

Voor de jongeren die bij Volvo werken, is werkzekerheid van cruciaal belang. Als ze zeker kunnen zijn over hun job, kunnen ze ook met vertrouwen naar de toekomst te kijken, blijven groeien op hun werk en hun job met plezier uitvoeren. Daarnaast gelden voor jongeren ook welzijn en veiligheid op de werkvloer als belangrijke basisrechten.

Waarom moet je als jongere gaan stemmen? Het is belangrijk dat de juiste mensen je vertegenwoordigen. Romelio heeft een mening over alles en gelooft sterk dat hij zijn collega's moet beschermen wanneer iets niet correct verloopt. Hij zal altijd opkomen voor rechtvaardigheid, want dat staat voor hem boven alles.
Ondanks zijn zelfvertrouwen vindt hij het toch allemaal spannend. Hij wenst ook alle anderen die zich inzetten voor de belangen van jongeren veel succes toe.
 

Romelio met handen in zijn zakken
Kaily Cheyns


Kaily Cheyns


Leeftijd 24 //
Werkt bij Daikin Oostende //


Ik ben sterk in … empathie.

Kaily, de volgende jongere die we aan jullie voorstellen, heeft al 3 jaar lang haar sporen verdiend als militant bij Daikin Oostende. Ze zet zich in om nieuwe mensen te verwelkomen en overtuigt hen om lid te worden van ABVV-Metaal.

Wanneer er problemen opduiken, staat Kaily klaar om te noteren, te bellen en versterking op te roepen indien nodig. Ze is een echte teamspeler.

Wat haar kandidatuur betreft: Kaily nam pas op de laatste dag de definitieve beslissing om ervoor te gaan. Hoewel ze zich misschien wat onzeker voelt over de komende uitdaging, is ze een echte durver. Ze heeft haar onzekerheid opzijgezet en is de sprong in het diepe gewaagd.

Kaily blinkt uit in empathie; ze luistert naar problemen en neemt ze serieus. Indien mogelijk onderneemt ze zelf actie. Ze staat op de lijst voor het CPBW, omdat ze het cruciaal vindt dat iedereen veilig kan werken en op een goede manier met elkaar kan samenwerken. Ergonomie voor zowel jongeren als ouderen liggen haar nauw aan het hart.

Ze kijkt er enorm naar uit om de komende weken haar strategie samen met het team te bespreken en aan de slag te gaan.

Waarom moet je als jongere gaan stemmen? 
Omdat jongeren een stem verdienen op de werkvloer, en Kaily is vastbesloten om die stem te laten horen.
 

Jelco & Haiko Goemann


Leeftijd 22 jaar
// Werken bij Volvo Group Gent
//

Jelco: 

“Ik ben sterk in dienstverlening.”
Haiko: "Ik ben sterk in het sociaal zijn en zeggen wat ik moet zeggen.

'Double trouble' bij Volvo Group in Gent, want deze tweeling doet alles samen: sporten, werken, carpoolen ... maar ook opkomen voor hun collega’s. Jong en sterk wordt in dit geval dubbel zo sterk! Ze trotseren dagelijks meer dan 100 km, puur voor de leuke collega’s, en niet te vergeten: de Goemann-familie is goed vertegenwoordigd bij Volvo, met zus, papa, nonkel en neef die er ook werken. De zus gaf in ieder geval uiteindelijk de vakbondsmicrobe door.

Haiko werkt al 3,5 jaar bij Volvo Group op de Captum-afdeling. Hij geeft aan dat hij toch ook even heeft moeten nadenken en dat hij pas na 2 à 3 keer vragen overstag is gegaan. Jelco volgde zijn broer al na 6 maanden en werkt als materiaalbeheerder op de Final Assembly. Ook hij heeft goed nagedacht voor hij zich kandidaat stelde. Maar voilà, ze gaan er nu volop voor.

Ze zijn nog aan het leren en aan het ontdekken wat vakbondswerk allemaal inhoudt door goed te luisteren en observeren tijdens vergaderingen. Maar ze staan ook klaar om de eerste hulp te bieden bij problemen op de vloer. Ze willen jongeren ook een zetje in de rug geven om beter te worden in discipline, zoals op tijd komen, omdat ze weten dat dat echt van pas komt, vooral als je net begint met werken.

Waarom moeten jongeren gaan stemmen? Omdat werkzekerheid en een vast contract als jonge starter belangrijk zijn, en daar strijdt de vakbond voor. Daar zijn Jelco en Haiko beiden duidelijk in: ze staan klaar om hun collega’s te steunen. Of ze nu verkozen worden of niet, ze zullen blijven helpen.

tweeling jongeren visual
kenzo

Kenzo Haeyaert


Leeftijd 28 jaar //
Werkt bij CNH Zedelgem
//

“Ik ben sterk in … er 200 % voor gaan als ik ergens mijn tanden in zet.”

Kenzo, ondanks zijn jeugdige 28 jaar, kan absoluut niet als onervaren worden bestempeld. Hij staat volop in het leven, zowel met zijn gezin als op het werk. Voor hem voelt het vakbondswerk heel natuurlijk aan. Tijdens zijn schooljaren stond hij altijd paraat om oplossingen te vinden voor problemen, en hij neemt zijn verantwoordelijkheid uiterst serieus. Hij is iemand waarop je steeds kunt rekenen.

Rood is zijn kleur, dus de keuze voor ABVV-Metaal lag voor de hand. Zeker omdat een collega-delegee van het ABVV hem onder zijn vleugels nam.

De afgelopen vier jaar heeft hij als jongerenopvolger actief deelgenomen aan het CPBW en als reserve bij de ondernemingsraad. In de eerste jaren was hij volledig gefocust op het leren van het syndicaal werk, maar de laatste twee jaar heeft hij ook echt zijn weg gevonden in de fabriek. In het begin was dat niet eenvoudig, want als nieuweling krijg je niet zomaar het vertrouwen van de oudere werknemers. Je moet echt hun respect verdienen. Maar na enkele vastberaden optredens bij incidenten heeft hij zijn plaats weten te veroveren.

Waarom zouden jongeren moeten stemmen? Omdat een correcte verloning en controle daarop van cruciaal belang zijn voor starters. Kenzo merkt op dat jongeren vaak hun loonstrookjes niet bekijken of niet juist kunnen interpreteren, maar het is essentieel om dit te leren. Daar kunnen de verkozen jongeren bij helpen.

Kioni De Mulder

Leeftijd 24 jaar
Werkt bij: Volvo Group Gent
//

“Ik ben sterk in … communicatie.”

Kioni, een veelzijdige jonge vrouw, is een ware duizendpoot bij Volvo. Als 'reserve' voor twee teams vult ze alle lege plekjes op, waardoor ze overal komt en alles ziet. Dit is ook een van de redenen waarom ze zich bij de volgende verkiezingen verkiesbaar stelt als jongere. Ze wil de zaken die ze op de werkvloer ziet en die niet kloppen, aanpakken. Het kan gaan over veiligheidskwesties, maar wat haar het meeste stoort: gebrek aan respect op de werkvloer. Ze pleit voor respect tussen teamleden en voor teamleiders die op een correcte en professionele manier met hun teams omgaan.

De collega's van ABVV-Metaal hebben dit ook opgemerkt en na enige twijfel hebben ze Kioni overtuigd om ervoor te gaan. Voor haar staat rechtvaardigheid boven alles. Hoewel er nog veel te leren valt, zit haar instelling helemaal goed.

Hoe kan ze als jonge vrouw haar stem laten horen? Door duidelijk haar mening te geven. Ze wil altijd constructief en eerlijk zijn, en de waarheid vertellen in plaats van zaken verdoezelen.

Waarom zouden jongeren moeten stemmen? Omdat we jonge mensen op de werkvloer nodig hebben die niet afwachten, maar actie ondernemen wanneer dat nodig is. Respect voor elkaar is immers van vitaal belang.

kioni op affiche
abvv_sociale_verkiezingen anil

Anil Palit


Leeftijd 27 jaar //
Werkt bij CNH Antwerpen
//

“Ik ben sterk in … onderhandelen.”

In 2020 maakte Anil zijn debuut bij het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) van CNH. Het was een uitdagende start, aangezien er aanzienlijke tekortkomingen waren op het gebied van veiligheid binnen het bedrijf. Vaak moest Anil zichzelf verdedigen om zijn rol als afgevaardigde te vervullen. Maar vastberadenheid loont. Hij blijft vastbesloten om bij de volgende verkiezingen opnieuw een bijdrage te leveren, gedreven door trots voor het werk dat hij en het CNH-team de afgelopen vier jaar hebben verricht en willen voortzetten.

Anil koestert nog steeds de ambitie om de directie voortdurend onder druk te zetten, om werknemers van veel informatie te voorzien en om te laten zien dat hij bereid is om bergen te verzetten wanneer dat nodig is. Goed geïnformeerd zijn en het lef hebben om standvastig te onderhandelen zijn essentieel, evenals af en toe realistisch zijn en verlies kunnen accepteren zonder het gevecht op te geven.

Hij zal zich verder toeleggen op het bevorderen van werkbaar werk en zal blijven samenwerken met oudere werknemers in de werkgroep die zij hebben opgericht rond ergonomie en werkbaarheid op de werkvloer.

Waarom zouden jongeren moeten stemmen? Als de vakbond er niet zou zijn, dan pas zou je merken wat je allemaal mist op de werkvloer.

Chinouk Vermeersch

Leeftijd 22 jaar
// Werkt bij Dana Belgium

“Ik ben sterk in … een doel nastreven.”

Chinouk heeft het vakbondswerk met de paplepel ingegoten gekregen; zijn vader is delegee bij Volvo Group en ook zijn stiefmoeder draagt de vakbond een warm hart toe. Met zijn energieke uitstraling en stralende glimlach is hij helemaal klaar om zich volledig in te zetten bij de sociale verkiezingen. Maar naast zijn enthousiasme heeft hij ook een aantal belangrijke punten op zijn agenda staan: inspraak op de werkvloer en het creëren van een positieve werkomgeving.

Hij benadrukt het belang van overleg en inspraak bij veranderingen binnen het bedrijf. Hij wijst erop dat veel computerprogramma's die planningen maken geen rekening houden met het menselijke aspect. De drang naar steeds meer snelheid en efficiëntie kan vaak contraproductief zijn op de werkvloer. Hij gelooft dat het geven van pauzes juist de productiviteit kan verhogen, in plaats van het continu volstouwen van de werktijd met steeds meer taken, wat uiteindelijk leidt tot minder kwalitatief werk.

Waarom zouden jongeren moeten stemmen? Omdat overleg met de mensen op de werkvloer belangrijk is voor ieders welzijn. Hij is vastbesloten om zich hier volledig voor in te zetten.

chinouk
daria

Daria Kowalczyck

Leeftijd 22 jaar //
Werkt bij Volvo Cars


“Ik ben sterk in … behulpzaamheid.”

Nu ze twee jaar bij Volvo Cars werkt, voelt Daria zich klaar voor een nieuwe uitdaging: het syndicale werk. Hoewel het voor haar een grote stap is, is ze vastbesloten om ervoor te gaan. Als tiener was ze niet bijzonder sociaal, maar ze is overtuigd om nu verandering te brengen in haar sociale interacties. Ze is leergierig en absorbeert alle informatie die ze kan vinden; ze luistert tijdens vergaderingen en gesprekken aandachtig, omdat ze gelooft dat dit de beste manier is om alles te begrijpen.

Daria beschrijft zichzelf als behulpzaam, vriendelijk en bereid om anderen te ondersteunen. Deze drie eigenschappen zijn cruciaal voor een goede militant en hopelijk toekomstige afgevaardigde. Dus dat zit alvast goed.

Wat vindt ze belangrijk? Ze hecht veel waarde aan goede communicatie tussen werknemers en de directie. Ze beseft dat jongeren behoefte hebben aan correcte informatie en antwoorden op vragen die ze zelf niet durven te stellen. Daria gelooft dat jongeren veeleer geneigd zijn om hun vragen aan leeftijdsgenoten te stellen dan aan hun supervisors.

Waarom zouden jongeren moeten stemmen? Omdat de vakbond altijd achter je blijft staan en je steunt, wat voor jongeren van onschatbare waarde is.
 

Jerne Van Driessche

Leeftijd 22 jaar //
Werkt bij ArcelorMittal Gent

“Ik ben sterk in … gelijkheid.”

Op slechts 22-jarige leeftijd werd Jerne in maart 2023 al delegee bij ArcelorMittal, een prestatie die zeker indrukwekkend genoemd kan worden. Wanneer hij over zijn rol als delegee praat, straalt Jerne van enthousiasme; het lijkt echt in zijn bloed te zitten. Hij gelooft sterk in directe communicatie, wat voor hem betekent dat hij regelmatig door de fabriek wandelt wanneer daar tijd voor is, om te luisteren naar wat er op de werkvloer speelt. Zijn lokale roots spelen hierin ook een rol, aangezien hij veel mensen bij Arcelor kent, zoals ouders van vrienden en vrienden zelf. Hierdoor is hij zeer toegankelijk en benaderbaar voor zijn collega's.

Jonge werknemers bij Arcelor stellen vaak vragen over zaken als verloning, premies en cao's. Jerne vindt het cruciaal dat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie, ongeacht de vraag of ze lid zijn van de vakbond of niet, en dat iedereen gelijke kansen krijgt.

Waarom zouden jongeren moeten stemmen? De vakbond is belangrijk om je vakantie te regelen, om werkzekerheid te waarborgen en het instellen van een goed ploegensysteem, enz. De vakbond is cruciaal om ervoor te zorgen dat de problemen waarmee jongeren dagelijks worden geconfronteerd, effectief worden aangepakt door iemand die hun situatie begrijpt.

jerne jongeren sv24
annelies jongeren v24

Annelies De Bakker


Leeftijd 30 jaar
// Werkt bij Van Hool

“Ik ben sterk in … luisteren en mensen op hun gemak stellen.”

Annelies, met haar 30 lentes nog steeds een 'jongere', brengt een schat aan ervaring mee door haar syndicaal werk bij autobusbouwer Van Hool. In deze bijzondere en uitdagende tijden staat ze stevig in haar schoenen als een zeer sympathieke delegee, die samen met haar collega's vecht voor het welzijn van het bedrijf en zijn medewerkers. Want dat is waar vakbond om draait: klaarstaan wanneer het moeilijk gaat en alles geven, vooral voor zowel de jongere als oudere werknemers bij Van Hool.

Voor Annelies voelt de militantenkern aan als familie. Het is deze sterke band die haar steeds weer motiveert om door te gaan. In deze hechte groep steunen ze elkaar door dik en dun, wetende dat ze samen sterker staan en verder kunnen komen.

De werknemers bij Van Hool realiseren zich het belang van een sterke vakbond binnen het bedrijf. Ze strijden voor het behoud van vakmanschap in de fabriek en voor het verkrijgen waar ze recht op hebben.

Waarom zouden jongeren moeten stemmen? Als jongere aan het begin van je loopbaan is het van essentieel belang om goede loonvoorwaarden te hebben en een gezonde balans te behouden tussen werk en privé. De vakbond staat klaar om jouw toekomst te verzekeren.