Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

“Dit toont aan dat Volvo hier stevig verankerd is”

De Volvo Trucks-fabriek in Gent bereidt zich volop voor op de komst van een nieuwe generatie vrachtwagens. Vanaf oktober 2020 worden er vier nieuwe modellen gemaakt. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Zo moeten de productieprocessen aangepast worden en moet het personeel op grote schaal worden opgeleid. We vroegen een reactie aan Sven Celie, onze ABVV-Metaal-hoofdafgevaardigde bij Volvo Trucks Gent.

“De komst van vier nieuwe modellen is uiteraard een goede zaak voor ons bedrijf en voor de werknemers”, steekt Sven van wal. “Het toont aan dat er veel vertrouwen is en dat Volvo stevig verankerd is in Gent. Er worden hier vandaag al enkele nieuwe trucks gemaakt, zodat alles goed kan getest worden. Vanaf oktober start dan de echte productie.”

De Gentse site is niet de enige fabriek die de nieuwe modellen mag bouwen. Ze zullen ook in Zweden en in Rusland van de band rollen. Het gaat ook nog niet om hybride of elektrische voertuigen volgens Sven: “Maar daar zal de komende jaren wel werk van gemaakt worden. Zo weten we dat er met Samsung werd afgesproken om batterijen te leveren. Maar oké, het is nog even wachten. Vermoedelijk zal er vanaf 2022 begonnen worden met een hybride of elektrisch model.”

Om de werknemers zo goed mogelijk voor te bereiden, wordt er veel geïnvesteerd in opleiding. In totaal wordt daarvoor meer dan vier miljoen euro uitgetrokken. De Vlaamse overheid voorziet een tussenkomst van 680.000 euro. In de woorden van Sven: “Dergelijke investeringen in vorming en opleiding zijn zeer belangrijk. En het is ook nodig, want de nieuwe modellen zijn ingrijpend veranderd. Er werd al een hele groep mensen op opleiding gestuurd in Zweden. Zij zullen dan op hun beurt de werknemers hier opleiden.”

Het beloven dus drukke tijden te worden op Volvo Trucks. Ook vandaag wordt er trouwens nog volop geproduceerd. Er zijn veel grote orders, die nog moeten opgeleverd worden. Met het oog daarop zullen tweehonderd nieuwe tijdelijke werknemers worden aangeworven. ABVV-Metaal waakt er alvast over dat de werkdruk aanvaardbaar blijft: “In 2017 was er een staking omwille van de hoge werkdruk. Sindsdien hebben we heel wat afspraken gemaakt met de directie op vlak van werkbaar werk en ergonomie. We zijn daar dus al een hele tijd mee bezig. En ook de komende jaren zullen we erover waken dat alles werkbaar blijft.”