Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Op donderdag 13 december kondigde lampenfabriek Philips Turnhout (recent omgedoopt tot Signify) opnieuw een herstructurering aan. 109 arbeiders en 49 bedienden verliezen hun job.

De fabriek in Turnhout: een uitdovend verhaal.

Dat er opnieuw zou gesnoeid worden in het personeelsbestand is geen verrassing, want de situatie waarin de fabriek zich bevindt is al jaren gekend: de site in Turnhout maakt alleen nog oude (niet-LED) verlichting voor de vervangingsmarkt. En dat is dus een uitdovend verhaal.

Meer ontslagen dan verwacht

Alhoewel niemand nog verschiet van een zoveelste ontslagronde, worden er deze keer wel veel werknemers getroffen. Meer dan verwacht. Volgens Erwin Oris – onze hoofddelegee – is de vraag naar conventionele verlichting scherper gedaald dan voorzien. En dus wordt er drastisch gesneden in het personeelsbestand: 1 op de 4 jobs moeten weg.

Veel vacatures in andere bedrijven?

Volgens VOKA kunnen de getroffen werknemers gemakkelijk elders werk vinden. Want er zijn veel openstaande vacatures in de regio, zeker voor technische profielen. Erwin bevestigt dat, maar plaatst wel een kanttekening: “Als mensen ergens anders werk vinden, dan is dat meestal aan een lager loon. En voor vijf euro per uur minder gaan werken, dat is niet vanzelfsprekend. Bovendien vinden heel wat oudere en niet-technische profielen helemaal niet gemakkelijk elders werk.”

Sociaal plan

En dus moeten de vakbonden op Philips voor de zoveelste keer een plan onderhandelen. In de woorden van Erwin: “Het is al de tiende keer dat ik zoiets meemaakt. Het is erg om te zeggen, maar het is een stuk routine geworden. Het wordt opnieuw een intense en moeilijke periode. Voor eindejaar staan nog vier ondernemingsraden gepland.”