In gesprek met onze hoofdafgevaardigde Peter Vleeschouwer
“Ik heb hier al veel jongeren zien openbloeien”
Op ROB Bilfinger weten ze alles over duaal leren. Het lasbedrijf in de Waaslandhaven is een echte pionier op dit vlak. Samen met het GTI Beveren werden al in schooljaar 2016-17 de eerste proefprojecten gelanceerd. Leerlingen van het zevende jaar pijpfitten – lassen – monteren (PLM) kunnen er terecht voor enkele weken ‘leren op de werkvloer’.
Peter Vleeschouwer – onze hoofdafgevaardigde op ROB – is van zeer dichtbij betrokken bij dit project. Als ervaren lasser en coach, is hij verantwoordelijk voor de begeleiding van duale leerlingen. Hieronder leest u zijn ervaringen.
Dag Peter! Naast hoofddelegee voor ABVV-Metaal op ROB ben je dus ook bezig met het opvolgen en begeleiden van jongeren. Vertel eens, wat houdt dat precies in?
Peter: Ik hou me bezig met alles wat met opleiding van jongeren te maken heeft. Dat gaat niet alleen over duaal leren, maar ook over stages en interne beroepsopleidingen (IBO’s). Ik geef de leerlingen opdrachten, leer hen bepaalde vaardigheden en competenties aan, enzovoort. Het is de bedoeling dat ik ze begeleid en ondersteun doorheen gans het traject.
Waarom zetten jullie zo sterk in op duaal leren?
Peter: Omdat wij geloven in dat systeem. Het is een win-winsituatie, zowel voor de leerling als voor het bedrijf. Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe arbeidskrachten. Lassers en pijpfitters zijn knelpuntberoepen, en via het duale leren creëren wij een pool van potentiele toekomstige werknemers. Wij hebben hier al achttien duale leerlingen gehad, daarvan zijn er nu zes bij ons aan de slag.
En wat zijn de voordelen voor de leerling?
Peter: Ik heb hier al veel jongeren zien openbloeien. Terwijl sommigen op school regelmatig te laat kwamen of hun taken niet afwerkten, kwamen ze bij ons altijd op tijd en waren hun opdrachten altijd af. Je merkt duidelijk dat het voor veel leerlingen positief is om niet meer voortdurend op de schoolbanken te zitten. Ik heb veel leerkrachten zien verschieten als ze zagen tot wat hun leerling in staat was. We krijgen ook veel goede feedback. Sommige studenten komen me vertellen dat ze hier op veertien dagen meer geleerd hebben dan in een gans jaar op de schoolbanken.
Zijn er ook bepaalde knelpunten en moeilijkheden waarmee je geconfronteerd wordt?
Peter: Duaal leren is een investering. Een investering in opleiding, in een leerling, in een mogelijke toekomstige werknemer. Maar voor een bedrijf wordt het soms nog vooral gezien als een kost. Ook bij ons is dat zo, en voor een stuk moet je daar rekening mee houden. De leerlingen werken hier met allerlei gereedschap en het eindproduct is niet bruikbaar voor verkoop. Op ROB gaat het al rap over 400 euro per leerling per maand. Bovendien gaan leerlingen na hun opleiding ook vaak ergens anders aan de slag. Daarnaast heb ik nog een algemene bedenking. Mag ik?
Zeker!
Peter: Ik hoor af en toe verhalen over leerlingen – vooral in kleine bedrijfjes – die elke dag allerlei eenvoudige klusjes moeten doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Duaal leren is leren op school en leren op de werkplek. Bij ons op ROB is dat goed geregeld. De leerlingen krijgen opdrachten en werken samen aan een groot project. Het aspect opleiding moet centraal staan.
Heb je een eigenlijk opleiding gevolgd om de leerlingen op een goede manier te ondersteunen?
Peter: Ja, ik heb een mentoropleiding gevolgd. En eigenlijk heb ik in mijn hele loopbaan al heel wat cursussen gevolgd om alles in goede banen te leiden. Ook van de ABVV-Metaal vorming en van mijn periode als groepsbegeleider heb ik zeer veel opgestoken. Je leert er omgaan met storingen in de groep, je leert er luisteren naar elkaar, respect te hebben voor elkaars mening, enzovoort. Dat zijn allemaal belangrijke vaardigheden die vandaag goed van pas komen.
Peter, bedankt om je inzichten met ons te delen. En veel succes met de verdere uitbouw van het duale leren op ROB!