NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Begin mei startten de sociale partners onderhandelingen in de sectoren garages, koetswerk en metaalhandel om tot een sectorakkoord 2023-2024 te komen.

Na meerdere onderhandelingsrondes werden de gesprekken begin juli opgeschort. De werkgeversorganisaties hebben geen mandaat om tot een akkoord te komen.

Dit betekent dat er in deze sectoren geen overeenstemming is rond onder meer een koopkrachtpremie, eindeloopbaansystemen, mobiliteit en vorming.
Het gezamenlijk vakbondsfront betreurt dat er geen akkoord kon worden bereikt en dat de werknemers in onzekerheid achterblijven. Bovendien moeten we vaststellen dat de loonnormwet, die geen ruimte laat voor een loonsverhoging boven op de index, het overleg zeer moeilijk maakt. Het sterk verenigd vakbondsfront doet zijn uiterste best om concrete en serieuze voorstellen uit te werken om een toekomstgericht sectoraal akkoord te sluiten.

Een sterk akkoord is noodzakelijk om technische profielen naar de sector te leiden en om de werknemers het respect te geven dat ze verdienen. Op dit moment is het respect voor onze arbeiders echter niet aanwezig! Al onze argumenten en voorstellen worden afgeblokt. Elk initiatief tot een evenwichtig en fair akkoord wordt tegengehouden. De werkgevers tonen weinig bereidheid tot echte dialoog.

We blijven alles op alles zetten om tot een sectoraal akkoord te komen.
Voor ons is het zeer duidelijk: zonder sectoraal akkoord is er voor ons geen sociale vrede meer.

Eén lichtpuntje: de eindeloopbaanregelingen (SWT en landingsbanen) werden tijdelijk verlengd tot 31 december 2023.