NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Na 57 jaar en bijna 6 miljoen nieuwe auto’s oogt de toekomst van VDL Nedcar zeer onzeker. De vakbonden houden rekening met een ongekend massaontslag. In november, mogelijk zelfs al eerder, wordt teruggeschaald naar één ploeg (1600 medewerkers), omdat het te bouwen aantallen Mini’s aanzienlijk terugloopt. Er komt geen driejarige verlenging van het BMW-contract met als gevolg een nieuwe ontslmagronde begin volgend jaar. Volgens Oostenrijkse media gaat het Amerikaanse Rivian elektrische auto's bouwen bij Magna Steyr in Graz in plaats van in Born. De vakbonden vrezen dan ook voor een doemscenario als BMW in maart volgend jaar uit Born vertrekt.

In het meest sombere scenario blijven er van de 3.800 medewerkers nu, straks nog zo'n 350 aan het werk, voor de assemblage van batterijen, het hardcoaten van remschijven, het bouwen van kleine aantallen Duitse XBussen en wellicht wat werkzaamheden voor VDL-zusterbedrijven.

De vakbonden, die donderdag door de VDL Nedcar-directie buiten werden gezet, proberen om weer met de top aan tafel te komen. “Anders ondernemen we juridisch actie”, aldus vertegenwoordigers van FNV, CNV, De Unie en ABVV. Woensdag delen de vakbonden pamfletten uit aan de poort. Daarna worden in overleg met de leden eventuele acties voorbereid.