Zowel ijzererts als schroot worden verwerkt tot ruwijzer en staal. In staalfabrieken maken we dat ruwijzer en staal klaar voor verder gebruik in de industrie via technieken eigen aan de staalbewerking (warmwalsen, koudwalsen,...). Dat leidt tot halffabricaten zoals staven, platen, draad en balken die van belang zijn voor grote sectoren, zoals de bouw en de auto-industrie. Niet alle staal is hetzelfde, naargelang de uiteindelijke toepassingen is er gecoat staal, roestvrij staal en inox. 

Alle sociale info die geldt voor deze sector vind je hier. Let wel: het betreft de brochure van 2017-2018. Neem contact op met je lokale ABVV-Metaal-kantoor of -secretaris voor accurate info. De meest recente contactgegevens vind je op deze website.

De afgevlakte gezondheidsindex voor februari 2022 bedraagt 114,60. Het nieuwe spilindexcijfers is 116,04. Daarmee zal de spilindex van 113,76 worden overschreden en verhogen de lonen in de staalsector vanaf 1 maart 2022 met 2 %. Het nieuwe sectorale maandelijkse minimumloon komt dan op 2.144,17 euro.