In gesprek met ... Kenneth Blomme.
De in Aalter bekende watertoren of in de volksmond de 'Bekaert-bol' staat er sinds de bouw van de Bekaert-site in 1966. De fabriek was oorspronkelijk bedoeld om 5.000 mensen tewerk te stellen, maar meer dan 1.600 medewerkers in de jaren '80 kende Bekaert Aalter niet. Na jarenlang herstructureren werken er vandaag nog 120 mensen. De bol steekt uit boven het landschap van Aalter en is ondertussen een symbool geworden.
De laatste herstructurering dateert slechts van in 2012, toen moesten 380 collega's het schip verlaten. Begin van 2014 is een groot deel van de Bekaert-site verkocht aan projectontwikkelaar 'Global Estate Group'. De groep heeft laten weten dat ze geen plannen heeft om de bekende watertoren opnieuw in gebruik te nemen en dat de toren op 19 december onherroepelijk tegen de vlakte gaat.
Ondanks de emotionele betekenis van de Bekaert-bol zijn wij als ABVV-Metaal-delegatie blij dat er opnieuw tewerkstelling komt op de plaats waar de arbeiders Bekaert rijk hebben gemaakt. Er zal een nieuwe wind waaien over de industriezone van Aalter. Helaas zal het nooit de grote tewerkstelling zijn zoals het vroeger was en is er vandaag nog weinig concreets geweten. Er is voor ons dan ook nog geen reden om gelukkig te zijn met de situatie, wetende dat er in Aalter al heel wat verlaten industriepanden zijn die ze aan de straatstenen niet kwijt geraken.
De huidige werknemers en ontslagen medewerkers van Bekaert Aalter vernamen via de pers dat de sloop zal gepaard gaan met een publiek evenement. Op Topradio wordt dit aangekondigd als een groot feest. "Een grote afterworkparty met als hoogtepunt het neerhalen van de Bekaert-bol", klinkt het iedere 5 minuten door de speakers van de radio. Om het nog pijnlijker te maken wil ook de gemeente er gratis bier wegschenken.
Er is duidelijk een verschil in visie tussen de inwoners van Aalter en de mensen die effectief hun hele leven bij
Bekaert hebben gewerkt. Voor de inwoners is dit een symbool van hun gemeente, maar voor de werknemers is het veel meer dan dat. Voor ons is dit het symbool van Bekaert. Het symbool van jarenlange fiere tewerkstelling.
Dagelijks worden we geconfronteerd met het slopen van onze oude machines en gebouwen en dat doet nog steeds pijn. De watertoren zal waarschijnlijk voor velen nog het allerpijnlijkst zijn. Gratis drank schenken op zo'n emotioneel moment, is dit wel verstandig?
Via onze directie, die alle betrokkenheid met het geplande evenement ontkent, het gemeentebestuur en de pers hebben we al geprobeerd om het evenement te veranderen in een sereen moment, maar dit valt in dovemansoren. Een boycot zullen we niet organiseren. Ons standpunt is voor alle partijen duidelijk naar voren gebracht. Wij roepen op aan (ex-)medewerkers om niet op de provocaties in te gaan, maar we vrezen ervoor.
Wij zullen het niemand kwalijk nemen die toch naar het evenement gaat. Als syndicaal afgevaardigde van Bekaert is het steeds onze plicht om ook de ex-collega's te vertegenwoordigen na alles wat we samen meegemaakt hebben.
Als ABVV-Metaal-delegatie van Bekaert Aalter hebben wij de uitnodiging om de sloop van ons monument te vieren, naast ons neergelegd. Op de uitnodiging om nieuwe bedrijven op te starten zullen we wel ingaan. Vandaag zien we nog geen reden om te vieren. 19 december wordt voor ons een vreemde dag.
Kenneth Blomme
ABVV-Metaal-afgevaardigde
Copyright foto's - Lieven Withouck