Vorming
ABVV-Metaal

Durf denken, spreken en handelen

 

Vandaag wordt ons solidair systeem van sociale zekerheid bedreigd uit verschillende hoeken. Waakzaamheid is geboden, want sociale afbraak gebeurt sneller dan je denkt.

Sommige stukken van de samenleving laat je best niet over aan de private sector. Wanneer het winstmotief opduikt, dan wordt de waardevolle dienstverlening aan de maatschappij ondergeschikt. Bij de sociale zekerheid is dat niet anders. Het gevaar van privatisering lonkt, het is een oude droom van de rechterzijde. Maar privéverzekeraars die tot elke prijs winst nastreven, vergroten de ongelijkheid. Deze verzekeringen zijn overigens alleen toegankelijk voor diegenen die over voldoende financiële middelen beschikken om zich zo’n verzekering aan te schaffen.

Privatisering in de zorgsector – ook in de publieke sector – is zulk voorbeeld. De zorg moet drastisch verbeteren, maar dubbel inzetten op een falende privémodel is niet het antwoord. Extra investeringen in de publieke zorg- en welzijnsvoorzieningen zouden de omstandigheden voor bewoners en werknemers kunnen verbeteren en tegelijkertijd volledig transparant en verantwoordbaar kunnen zijn. Enkel zo kan gegarandeerd worden dat publieke middelen in de sector blijven – en in het land.

In deze aflevering geven we inzichten en kennis mee over de gevaren van de privatisering in de zorgsector en onze sociale zekerheid. Onderaan de video vind je extra materiaal terug.

BEKIJK WEBINAR >>


EXTRA MATERIAAL >> 

  1. Presentatie
  2. Infographic woonzorgcentra