Vorming
ABVV-Metaal

Durf denken, spreken en handelen

 

In het voorjaar van 2021 starten we met de eerste sessie van de basisvorming. Dit zijn vijf dagen in je eigen regio waarin je ondergedompeld wordt in de wereld van het ABVV-Metaal!

Je vindt hier alvast alle beschikbare data en locaties van de vormingen. Door de onzekere situatie met het coronavirus kunnen de data van de vormingen wel nog veranderen. We brengen jullie hier natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte!

Wil je je graag inschrijven? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld hierin de volgende gegevens, zodat wij al kunnen starten met de organisatie van jouw basisvorming:

 • Je naam en voornaam
 • De onderneming waar je werkt
 • De provincie waar je woont
Wat leer je in basisvorming 1?

ABVV-Metaalmilitanten krijgen allerlei vragen, klachten en problemen van collega’s waarbij de collega’s antwoorden of acties verwachten. Ze zijn voor de werknemers daarbij het eerste aanspreekpunt van het ABVV. Hoe moeten ze hiermee omgaan?

 • Kunnen ze zelf het antwoord geven of moeten ze daar iets actief voor doen: informatie gaan opzoeken of bronnen raadplegen?
 • Moeten ze vragen en/of problemen als niet-verkozenen doorgeven aan een gemandateerde van OR/CPBW/SA of als verkozenen in één overlegorgaan aan een ander overlegorgaan?
 • Wordt een vraag of een probleem best op de agenda gezet in een overlegorgaan?
 • Op welke manier gaan ze terugkoppelen bij de collega? Ze zijn daarbij het uithangbord van het ABVV: de ABVV-ambassadeur.
Waar zal je staan na het volgen van de eerste sessie van de basisvorming Metaal?

Na het volgen van basisvorming 1 kunnen de deelnemers syndicaal actief aan de slag op hun niveau:

 • De deelnemers zijn een ABVV-aanspreekpunt voor de collega’s met een vraag, klacht of probleem. Daarbij kunnen ze luisteren, samenvatten en doorvragen zodat ze de vraag, klacht of probleem helder krijgen en kunnen kaderen.
 • Ze kunnen bronnen en diensten van ABVV-Metaal raadplegen met betrekking tot de vragen van collega’s. Ze kunnen klachten en problemen zelf behandelen of doorgeven aan de ABVV-verkozenen van het desbetreffende overlegorgaan of aan de juiste dienst van het ABVV. Daarbij hanteren ze een actieve en samenwerkende houding en communicatie.
 • Ze weten waar, hoe en wanneer er agendapunten op de overlegorganen kunnen gezet worden.
 • Ze kunnen zelf het antwoord of de stand van zaken terugkoppelen aan de collega’s zodat deze weten dat de militant zich actief heeft ingezet en dat ze op hem/haar kunnen rekenen. Dit op een manier die eigen is aan de waarden van het ABVV, gericht op het verdedigen van de belangen van de werknemers en opbouwen van de syndicale tegenmacht.
Wil je meer weten over de volledige basisvorming, klik dan hier. Meer info over het volledige vormingstraject vind je hier.

Tot binnenkort!

ABVV-Metaal Vorming