VAKBOND
in actie

Tegenover het asociale beleid van ieder voor zich en niemand voor ons allen, is er maar één antwoord: ACTIE. Volg onze campagne in de strijd voor meer samenhorigheid.

 

Nationale manifestatie! Op dinsdag 28 januari komt het ABVV op straat voor een sterke, faire en duurzame sociale zekerheid. Alle praktische afspraken lees je hier (er is ook een facebook-pagina). Zin om deel te nemen? Neem dan contact op met je afgevaardigde of vakbondssecretaris. Vergeet zeker niet om je rode paraplu mee te nemen, als symbool van bescherming tegen de regen en donderwolken die onze – felbevochten – sociale zekerheid willen ondergraven.

Sterkste schouders, zwaarste lasten. Wij willen onze sociale zekerheid verbreden, verdiepen en versterken. Toekomstige uitdagingen en huidige armoedecijfers maken dat noodzakelijk. Dit impliceert onder meer een minimumpensioen van 1500 euro netto per maand, hogere sociale uitkeringen en een toegankelijke, betaalbare gezondheidszorg. Om dat te realiseren is een rechtvaardige financiering noodzakelijk, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Cadeautjes. Jammer genoeg zien we vandaag eerder het tegenovergestelde: onze sociale zekerheid wordt uitgehold, afgezwakt en onder-gefinancierd. Dat is een bewuste strategie van rechtse politieke partijen, die liever cadeaus en kortingen uitdelen aan grote bedrijven en aan vermogenden, om vervolgens doodleuk te stellen dat er geen geld meer is en dat er moet bespaard worden. Over die cadeaus en kortingen – minder patronale bijdragen, lagere vennootschapsbelasting, wildgroei aan cafetaria-plannen, … – is dit opiniestuk van Wim Vermeersch, hoofdredacteur van Samenleving & Politiek, een aanrader.