Belgische vrouwendag. Op maandag 11 november organiseert feministische denktank Furia de 48e editie van de nationale vrouwendag. Je leest het goed, niet (alleen) op 8 maart maar (ook) op 11 november wordt in België de vrouwendag gevierd. Hoe dat komt, zie je hier. Ook de Ladies in Red van het ABVV participeren trouwens aan de vrouwendag: op 11/11 tussen 14 en 16 uur vind je ze aan de netwerktafel voor een open panelgesprek over mannen en feminisme.
Reproductief maar onbetaald. Een van de thema's die worden aangesneden op 11 november is reproductieve arbeid: al het onbetaalde werk dat de samenleving draaiende houdt. In gezinnen met (jonge) kinderen blijkt die onbetaalde arbeid aan te dikken tot een parttime job voor mannen (20 uur) en een viervijfdebaan voor vrouwen (32 uur).
Vanwaar die scheeftrekking? Dat is niet per se een bewuste keuze, maar veeleer een gevolg van een andere ongelijkheid: het beperkte geboorteverlof dat aan vaders wordt toegekend na de geboorte van een kind in het gezin. Nauwelijks verwonderlijk dus dat er steeds meer stemmen opgaan voor de uitbreiding van het vaderschapsverlof.
MetaalMadammen. Werken in de metaalsectoren is niet van de poes. Het is er vaak hard werken, ploegenarbeid komt veel voor en vele metaalbedrijven zijn mannenbastions. WIj vroegen naar de ervaringen van enkele vrouwelijke delegees in onze metaalbedrijven.
Een volmondige ja. Dat is het antwoord op de persistent terugkerende vraag: is zo’n vrouwendag nog wel relevant? Zolang er de loonkloof, pensioenkloof en zorgkloof blijven bestaan, dient de vrouwendag om na te denken en in gesprek te gaan over de weg die we als samenleving nog hebben af te leggen naar echte gendergelijkheid.
Save the date: 11 november vrouwendag
- Gegevens