TIJD 
voor actie

Tegenover het asociale beleid van ieder voor zich en niemand voor ons allen, is er maar één antwoord: solidariteit. Volg onze campagne in de strijd voor meer samenhorigheid.

 

Eandis beheert het distributienet voor elektriciteit en aardgas in 236 Vlaamse gemeenten. Het zijn ook die gemeenten die 100% van de aandelen van Eandis bezitten. Maar daar dreigt binnenkort verandering in te komen.

Een rendement van 5%...

Het management van Eandis is immers op zoek naar vers kapitaal. Daarvoor willen ze een private partner aantrekken. De keuze viel op een Chinees staatsbedrijf. De private partner zal kunnen rekenen op een vrij zeker rendement van 5%. Dat betekent dat er jaarlijks ettelijke miljoenen euro’s naar China gedraineerd worden. Dit dividend wordt uiteindelijk betaald door jou en mij, via de doorrekening in de energiefactuur.

Mobiliseer Vlaams spaargeld en Vlaamse burgers

We vragen ons af waarom er niet gezocht wordt naar een formule waarbij het spaargeld van burgers aangesproken wordt. Er staat nu 250 miljard euro geparkeerd op de spaarboekjes van onze banken en dit brengt nauwelijks nog iets op. 

Verder willen we dat burgers, naast de steden en gemeenten, een stem hebben in het beheer van hun netwerk voor energie. De distributienetten zijn immers publiek goed, aangelegd ten dienste van de gebruikers.

Teken de petitie

Omdat de finale beslissing op 3 oktober 2016 valt, willen we nog druk zetten met deze petitie

Help mee de macht van het getal laten werken: onderteken de petitie van het Transitienetwerk Middenveld en verspreid ze in je kennissenkring!

visie

sidebar2