TIJD 
voor actie

Tegenover het asociale beleid van ieder voor zich en niemand voor ons allen, is er maar één antwoord: solidariteit. Volg onze campagne in de strijd voor meer samenhorigheid.

 

Omdat ze vrezen dat ons land tegen 2020 niet vrijwillig 40 % minder CO2 zal uitstoten dan in 1990, hebben elf bekende Vlamingen de Vlaamse, Brusselse, Waalse en federale overheid in gebreke gesteld. Over een maand leiden ze een 'klimaatzaak' in, waarvan ook in Nederland en in de Verenigde Staten gelijkaardige initiatieven lopen.

De elf initiatiefnemers, persoonlijkheden uit de media-, kunst- ondernemers- en wetenschappelijke wereld, verenigden zich op 10 november in de vzw Klimaatzaak. Het gaat om televisiemaker Tom Lenaerts, actrice en presentatrice Francesca Vanthielen, filmmaker Nic Balthazar, kunstenaar Koen Vanmechelen, muzikant Stijn Meuris, AB-directeur Dirk De Clippeleir, bioloog Johan Van Den Bosch, Lambert Schoenmaekers en Ignace Schops van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Tom Brookes (directeur Energy Strategy Centre) en klimaatambassadeur Serge de Gheldere (CEO Futureproofed).

"We geven de vier regeringen een maand tijd om aan te tonen dat ze maatregelen zullen nemen om de doelstelling te bereiken om tegen 2020 40 % minder CO2 uit te stoten dan in 1990", zegt mede-initiatiefnemer Serge de Gheldere. "We verwachten niet meteen dat ze een plotse wending zullen nemen, daarom bereiden we een formele dagvaarding voor om hen in januari voor een burgerlijke rechtbank te brengen."

De elf stappen in eigen naam naar de rechter en geven andere burgers de mogelijkheid om zich aan te sluiten.
Dat kan onder meer via de website www.klimaatzaak.be

visie

sidebar2