"1 mei wordt anders dan andere jaren, maar dat wil volgens david niet zeggen dat je niets kunt doen."

 

“Normaal is dat een dag waarop wij allemaal samenkomen met gelijkgezinden, collega’s en kameraden uit andere bedrijven. Maar nu is er geen optocht en zijn er geen feestelijkheden. Dus begon ik te denken: op welke manier kunnen we toch iets doen om – al was het maar virtueel – samen te zijn? Zo is het idee ontstaan om een online quiz te organiseren. Ik doe dat niet alleen maar samen met onder meer Sven Hemelaers en Steve Temmerman, twee medewerkers van de vormingsdienst van ABVV-Metaal.”


De quiz vindt plaats op de vooravond (de avond voor 1 mei, dus donderdag 30 april): “Iedereen die wil kan in realtime meedoen aan de quiz. Er is plaats voor vijfhonderd mensen. Op die manier zijn we toch een beetje samen.” Valsspelen is trouwens niet mogelijk, lacht David: “Alle vragen zijn meerkeuzevragen en je krijgt maar tien seconden om te antwoorden.”

 

“Corona toont aan dat iedereen slachtoffer kan worden.”


Hoe kijkt David naar onze feestdag in tijden van corona? “Onze boodschap klinkt nu nog sterker dan anders. Meer dan ooit gaat het om zekerheid en om solidariteit. Veel mensen ondervinden vandaag aan den lijve wat dat concreet wil zeggen. Dankzij ons sterk sociaal vangnet worden veel mensen behoed voor financiële drama’s. Het corona-virus maakt ook duidelijk dat iedereen slachtoffer kan worden, dat je de zaken niet altijd zelf in de hand hebt.”