STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

DE ELEKTRO-TECHNISCHE BEDRIJVEN IN ANTWERPEN

PROBLEMEN OPLOSSEN DOOR SOCIAAL OVERLEG

De elektro-technische sector (paritair comité 149.01) was van in het begin een essentiële sector, althans wat de dringende werkzaamheden en tussenkomsten betreft. Er kon dus gewerkt worden, ook al waren de veiligheidsvoorschriften niet altijd gegarandeerd.

ABVV-METAAL-SECRETARIS FRANK DAMS – die (onder meer) de elektro-technische bedrijven in de provincie Antwerpen opvolgt – blikt terug op de voorbije weken: “In het begin waren er veel moeilijkheden en problemen. Het duurde vrij lang vooraleer duidelijk werd of onze elektriciens moesten blijven werken of niet. Bedrijven begonnen ook pas laat beschermingsmiddelen te voorzien, zoals zeep, maskers en ontsmettingsgel. Veel werknemers zijn dan ook uit veiligheidsoverwegingen ziek thuis gebleven.”

In de Haven van Antwerpen zijn veel elektriciens momenteel tijdelijk werkloos, vertelt Frank: "In bedrijven zoals SPIE en Axima wordt vandaag aan halve kracht gewerkt, dat is de enige manier om de social distance te respecteren. De elektriciens zijn alleen nog actief op de essentiële werven. Ook de grote shutdowns in de haven – die traditioneel in het voorjaar plaatsvinden – zijn uitgesteld. In de kerncentrales werkt wel nog iedereen, dat is uiteraard een essentiële activiteit.”

Zoals gezegd duurde het lang vooraleer de werknemers de noodzakelijke beschermingsmiddelen kregen. Intussen is dat probleem opgelost: “Maar we hebben wel moeten dreigen met een staking. Als vakbond hebben we de werkgever op zijn verplichtingen gewezen. Gelukkig is het niet zover moeten komen en hebben de werkgevers uiteindelijk dan toch zeep, mondmaskers en gel voorzien.”
En wat met de elektriciens die vaak de baan op moeten? Ook dat veroorzaakte soms discussies, vooral in de telecomsector: “De meeste werknemers reden sowieso al alleen, dus dat was het probleem niet. Maar soms kregen ze van Telenet of Proximus een oproep om bij mensen thuis te gaan, waarbij werd meegedeeld dat daar wel iemand ziek was omwille van corona. Dergelijke bezoeken werden geweigerd door onze elektriciens. Proximus en Telenet deden daar niet moeilijk over, maar die opdrachten kwamen natuurlijk wel binnen. Echt verantwoord is dat niet.”

Tot slot is Frank tevreden over hoe het sociaal overleg op dit moment verloopt in veel ondernemingen: "In de bedrijven die ik opvolg zijn er wekelijks videomeetings tussen de directie en onze delegees. De situatie wordt voortdurend besproken en geëvalueerd. Hoe zit het met de veiligheid? Is er nood aan bijkomende beschermingsmaatregelen? Onze mensen volgen dat goed op. De grootste problemen zijn vandaag opgelost, dankzij de vakbond en dankzij het sociaal overleg.”