STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

VOLVO CARS

Op Volvo Cars wordt er niet meer gewerkt tot (minstens) 5 april. Voor de honderden uitzendkrachten stelden zich enkele specifieke problemen, want zij dreigden volledig werkloos te worden. Gelukkig werd een paar dagen terug ook voor hen een regeling tijdelijke werkloosheid uitgewerkt. Onze hoofddelegee Philippe De Schryver blikt terug: ‘Onze uitzendkrachten waren teleurgesteld omdat ze aanvankelijk de extra steunmaatregelen misliepen, zoals een tussenkomst in de energie- en waterfactuur en een hogere werkloosheidsuitkering. Bovendien zijn er ook uitzendkrachten die in hun wachtperiode zitten en bij volledige werkloosheid dus nog geen recht hebben op een uitkering. Bij tijdelijke werkloosheid krijgen ze die wel. Wij zijn tevreden dat dit werd opgelost.

Uitzendkrachten worden nu op dezelfde manier behandeld als werknemers die een contract hebben met Volvo: “Er zijn wel nog steeds enkele verschillen. Via het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Metaalsector krijgen vaste werknemers een hogere tussenkomst. Interims krijgen een aanvullende vergoeding van het Fonds voor Uitzendkrachten en die liggen een stukje lager. Ook op bedrijfsvlak bestaat er een bijkomende vergoeding voor tijdelijke werkloze werknemers, waar uitzendkrachten geen recht op hebben.”

Onze Volvo Cars-delegees zitten nu wel thuis, maar dat betekent niet dat ze geen werk hebben: ‘Ik krijg elke dag wel honderd mails van leden die met specifieke vragen zitten. Dat gaat van vragen over tijdelijke werkloosheid tot vragen over waarop je recht hebt als je in ziekteverlof bent. We zijn blij dat we op die manier nog veel mensen kunnen bijstaan in deze moeilijke periode.”