STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

SADEF VOESTALPINE

Sadef Voestalpine is een metaalbedrijf waar nog steeds gewerkt wordt, zij het in een sterk verminderde bezetting. Hoofdafgevaardigde Peter Hessens: “Er wordt gestempeld in een rotatie-systeem, zodat maar de helft van de werknemers aan de slag is. We zijn wel niet akkoord met de manier waarop dit vandaag in de praktijk wordt geregeld. Normaal werken we in meerdere ploegen, maar nu concentreert men alles in één ploeg. Ideaal is dat natuurlijk niet, het zou beter zijn als men de verschillende ploegen behield. Volgende week gaan we dit – samen de directie – evalueren en hopelijk wordt dit aangepast.”

Toch worden op het bedrijf heel wat maatregelen genomen om de corona-afspraken te respecteren: “We hebben de bedrijfsarts ingeschakeld, die per werkpost kijkt of de regels inzake ‘social distance’ kunnen gerespecteerd worden. Indien dat niet het geval is, wordt er naar een oplossing gezocht. Als er geen oplossing mogelijk is dan wordt de werkpost stilgelegd. We produceren hier ook zelf onze ontsmettingsgel, want je kunt dat bijna nergens meer bestellen. We houden de werknemers voortdurend op de hoogte via onze ABVV-nieuwsbrieven, die we nu veel meer versturen dan anders.”

De voorbije weken liep de spanning op Sadef soms hoog op: “Veel mensen zijn uiteraard bezorgd en dat is begrijpelijk. Het is soms moeilijk om uit te leggen waarom wij open blijven, terwijl veel metaalbedrijven wel sluiten. Er zijn weliswaar enkele economische problemen – zoals de grens met Frankrijk die gesloten is – maar tot op vandaag kunnen wij hier wel blijven produceren, er is nog altijd werk. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat hier veilig kan gewerkt worden. Er zijn gedetailleerde procedures en afspraken uitgewerkt. Het is in het belang van iedereen om de regels nauwkeurig te respecteren.”