STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

MAATWERKBEDRIJVEN ('T VEER, MARIASTEEN, WESTLANDIA EN WAAK)

In het Zuiden van West-Vlaanderen vallen de maatwerkbedrijven (’t Veer, Mariasteen, Westlandia en Waak) onder de bevoegdheid van ABVV-Metaal. Samen stellen ze 4500 mensen tewerk. Bevoegd secretaris Yves Allewaert: “De maatwerkbedrijven liggen bijna volledig stil. Op bepaalde afdelingen wordt nog gewerkt, maar het gaat steeds om een kleine minderheid van de werknemers. Het werk voor de cruciale sectoren wordt nog gedaan. Zo worden er op Mariasteen en ’t Veer mondmaskers gemaakt. Ook voor de voedingsindustrie zijn er nog werkzaamheden.”

De werknemers in de maatwerkbedrijven worden sterk getroffen door de corona-crisis: “De progressief tewerkgestelde doelgroep-medewerkers in deze bedrijven krijgen een ziekte-uitkering die ze kunnen aanvullen met hun loon voor de dagen waarop ze werken. Maar in geval van tijdelijke werkloosheid kunnen deze mensen geen aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen.”

De gevolgen laten zich raden volgens Yves: “De werknemers in de maatwerkbedrijven krijgen nu alleen nog maar een ziekte-uitkering. En omdat de lonen in deze bedrijven zo laag liggen, zijn de uitkeringen dat ook. Veel mensen moeten het nu stellen met een inkomen van 800 euro per maand. Dat is minder dan een leefloon. Daar moet dus dringend iets aan gedaan worden.”