STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

CATERPILLAR (VLAAMS-BRABANT)

Op Caterpillar in Grimbergen heeft de late ploeg op woensdag 18 maart het werk neergelegd. We spreken erover met bevoegd secretaris Christophe Lanckmans: “Onze afgevaardigden vragen al heel lang – nog voor het virus in Europa was – welke maatregelen het bedrijf zou nemen indien de situatie zou verergeren. Daar werd toen heel lacherig over gedaan. Zelfs tot op vandaag worden de zaken nog geminimaliseerd.”

Maar de 800 werknemers werden natuurlijk steeds ongeruster: “Sommige mensen werken heel dicht op elkaar en er wordt ook veel werk met de hand gedaan. Als men het bedrijf niet wil sluiten – waar ik voor een stuk kan inkomen – dan moeten er wel deftige maatregelen komen. Want zo is het niet werkbaar. Er zou beter gebruik gemaakt worden van tijdelijke werkloosheid, waarbij een deel van het personeel beurtelings thuis zit. Op die manier loop je daar met minder mensen rond. Vandaag (donderdag 19 maart) vergaderen we daar nog verder over met de directie.”

Afsluiten doet Christophe met een pluim voor al onze vakbondsafgevaardigden: “Het is ongelofelijk hoeveel werk onze delegees verzetten. Ze kloppen vaak lange dagen en doen het maximaal haalbare. Dat kan niet genoeg benadrukt worden.”