BOMBARDIER (WEST-VLAANDEREN)

Op treinbouwer Bombardier spreken we met ABVV-Metaal-hoofdafgevaardigde Freddy Bakker. Daar werden alle activiteiten stilgelegd op dinsdag 17 maart. 430 werknemers zijn nu economisch werkloos. Freddy doet zijn relaas: “De dagen voor de sluiting kregen wij continue berichten en telefoons van ongeruste collega’s. De voorschriften die de regering had opgelegd, konden niet gerespecteerd worden. We zaten met drie, vier mensen dicht bij elkaar te werken aan hetzelfde rijtuig. Het was onmogelijk om de nodige afstand te bewaren.”

Gelukkig besloot de directie zelf om het bedrijf stil te leggen: “Indien dat niet zou gebeurd zijn, dan hadden de mensen zelf wel spontaan het werk neergelegd.” De werknemers hebben loonverlies, maar dat nemen ze erbij. De gezondheid primeert nu. Gelukkig bestaan er op het bedrijf goede afspraken om dat loonverlies deels op te vangen, zegt Freddy: “Naast de werkloosheidsuitkering en de aanvullende vergoeding vanuit het Fonds voor Bestaanszekerheid, hebben wij hier ook nog een eigen solidariteitsfonds. De werkgever doet dus ook nog een bijpassing.”

De fabriek is zeker dicht tot vijf april. Wat er daarna zal gebeuren valt onmogelijk te voorspellen. Het zijn moeilijke tijden: “We doen wat we kunnen. We geven zoveel mogelijk informatie maar die verandert ook zeer snel. We stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat alle werknemers zo goed mogelijk geholpen worden.”