Senioren 

 

Info voor na je loopbaan

 

Er wordt alweer een nieuwe stap gezet in de afbouw van de bemande loketten in NMBS-treinstations. Dit jaar nog versnelt de NMBS de digitalisering en in nog eens 44 treinstations sluit het loket waarvan 8 in West-Vlaanderen, 3 in Antwerpen, 5 in Vlaams-Brabant en 5 in Oost-Vlaanderen. In 37 andere stations zullen de loketten alleen nog op de drukste momenten van de dag geopend zijn.


De Vlaamse Ouderenraad wil dat federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) stappen onderneemt tegen de “hallucinante” beslissing van spoormaatschappij NMBS om tientallen loketten te sluiten. Er moeten vanuit de overheid dringend meer maatregelen komen om ervoor te zorgen dat ook mensen met minder digitale vaardigheden recht blijven hebben op een goede dienstverlening.

De steeds snellere opkomende digitalisering benadeelt de ouderen meer en meer door het feit dat ze minder of niet digitaal actief zijn. Ook het bankwezen en de algemene communicatie getuigen hiervan.

In tien jaar tijd is het aantal bankkantoren gedaald van meer dan 8.000 stuks naar amper iets meer dan 5.000, een daling met bijna 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de federatie van de Belgische banksector (2019). En waar er dan al loketten beschikbaar zijn, wordt vaak tot zes euro aangerekend voor een overschrijving aan het loket. Overheden, bedrijven, en dienstverlenende organisaties gebruiken ook steeds vaker digitale platformen waardoor rekeningen, informatie en belangrijke documenten enkel nog digitaal beschikbaar zijn.

“We merken daarnaast sterk dat de toenemende digitalisering de mogelijkheden van de ouderen ondermijnt. Mijn grootouders kunnen niet meer zelfstandig een afspraak maken bij de dokter of het abonnement van hun krant verlengen. Bovendien zullen bankautomaten in de toekomst verdwijnen en worden deze systemen gedigitaliseerd. Wie toch nog hulp wenst, betaalt hier zes euro voor. Ouderen die geen smartphone of computer met internetverbinding hebben, vallen uit de boot en worden extra bestraft.” (Lien Permentier in Seniorennet). Lees hier het volledig artikel.