Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Wat voorafging. Op VDL Nedcar – een grote autofabriek in Nederland – staat een grote ontslagronde gepland. Dat komt vooral omdat het contract met BMW binnenkort afloopt en niet wordt verlengd. Van de bijna 4.000 werknemers dreigen daardoor 1.800 mensen hun job te verliezen.

ï         VDL Nedcar ligt vlak bij de Belgische grens en er werken ongeveer 500 landgenoten, waaronder heel wat voormalige Ford Genk-arbeiders. Omwille van het grote aantal Belgische werknemers is ABVV-Metaal van dichtbij betrokken bij dit dossier (weliswaar zonder juridische bevoegdheden).

En nu? Na moeilijke maanden – met talrijke spontane en formele stakingen – werd afgelopen woensdag een akkoord bereikt tussen directie en vakbonden. Dat akkoord werd donderdag ook goedgekeurd door de vakbondsleden, waardoor het officieel in werking kan treden.  

ï         Onder meer de ontslagvergoedingen worden fors opgetrokken en er zijn afspraken gemaakt om werknemers die worden ontslagen te helpen in de zoektocht naar ander werk.

ï         Het personeel zal ook overwerken om de productieachterstand (ongeveer 6.000 wagens) in te halen.

Onze mensen. In de woorden van vakbondssecretaris Jorgo Triantafyllidis – die het dossier namens ABVV-Metaal opvolgt: “Het waren moeilijke onderhandelingen, maar alle vakbonden hebben hun best gedaan om het onderste uit de kan te halen. We hebben nu een akkoord en dat is een goede zaak. We blijven echter waakzaam, want de uitdagingen voor het bedrijf en zijn werknemers zijn groot.”