-
-
Het nieuws. Eind april lanceerde de Europese Unie de
‘Europese Chips Act’. Met dit plan wil Europa tegen 2030 instaan voor 20 % van de globale productie van chips (of halfgeleiders). Op die manier wil ze haar kwetsbaarheid t.o.v. andere regio’s (Azië, de VS, …) afbouwen.
- Momenteel is de EU goed voor 10 % van de wereldwijde chipproductie. De komende jaren moet dit stijgen naar 20 %. Omdat tegen 2030 de vraag naar microchips zal verdubbelen, komt dit neer op een verviervoudiging van de Europese productiecapaciteit.
- De EU maakt 43 miljard euro vrij (publieke en private middelen) voor investeringen in innovatie en pilootproductielijnen. Dit moet vervolgens resulteren in grootschalige investeringen in concrete productiecapaciteit.
Waarom belangrijk? Halfgeleiders zijn cruciaal voor heel wat technologieën en producten, zoals (elektrische) wagens, computers, tablets en robots. Het is dus belangrijk dat Europa daar zoveel mogelijk zelf in kan voorzien.
- De coronacrisis toonde aan dat de aanvoerketens van halfgeleiders zeer snel verstoord kunnen raken. In combinatie met de sterk stijgende vraag en toenemende geopolitieke spanningen tussen China en de VS (Taiwan is de grootste chipproducent ter wereld) veroorzaakt dit uitdagingen voor onze metaalindustrie.
- Onder meer onze twee autobouwers – Volvo Cars en Audi Vorst – worden rechtstreeks geraakt door chiptekorten, net zoals onze industriële machinebouwers.
Onze visie. Het is een goede zaak dat Europa sterk inzet op meer lokale chipproductie. Het versterkt niet alleen onze economische slagkracht en strategische onafhankelijkheid, het zal ook zorgen voor meer lokale tewerkstelling.
- Alles weten over het proactieve industriële beleid van Europa? Lees dan zeker ons dossier in de MagMetal!