Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Actuele ontwikkelingen. Industrie-, klimaat- en grondstoffenbeleid zijn actueler dan ooit. Als reactie op grote maatschappelijke uitdagingen (klimaatverandering, digitalisering, energiecrisis en geopolitieke kwetsbaarheid) lanceerde de EU begin dit jaar het Green Deal Industrial Plan, dat de ontwikkeling van een competitieve en duurzame industrie moet versnellen.

  • Een belangrijk element van dat plan is de Net-Zero Industry Act, een wetgevend kader waarin staat dat Europa minstens 40 % van haar groene technologie (windmolens, batterijen, zonnepanelen, …) zelf moet produceren. Er is ook een Critical Raw Materials Act die de toegang tot belangrijke grondstoffen – waaronder zeldzame aardmetalen – moet garanderen.
  • ABVV-Metaal vatte alle ontwikkelingen recent samen in dit dossier over het huidige Europese industriebeleid.
Belgische expertise. De Belgische (metaal)industrie speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Met Umicore en Solvay hebben we twee Belgische wereldtoppers in de belangrijke sector van grondstoffen en recyclage.
  • Umicore is een Europese pionier in de recyclage van batterijen voor elektrische auto’s en de verwerking tot nieuwe batterij-materialen.
  • Solvay zuivert en recycleert – als enige op Europees grondgebied – zeldzame aardmetalen zoals neodymium, terbium en praseodymium (nodig voor permanente magneten en batterijen).
Lees hier welke rol onze Belgische recyclagekampioenen spelen in het Europese grondstoffen- en klimaatbeleid.