- In 2017 werd de Europese Batterij Alliantie (EBA) Deze alliantie tussen industrie, overheid en wetenschap moest een antwoord bieden op de Aziatische dominantie in de batterij-industrie en groeide uit tot een succes. Volgens een studie zou een kwart van de wereldwijde productie van batterijcellen zich vanaf 2030 in de EU bevinden.
- Eind 2022 lanceerde de VS echter de Inflation Reduction Act (IRA), een subsidiepakket van 370 miljard dollar voor bedrijven die duurzame producten maken op Amerikaans grondgebied.
- Een hele reeks geplande investeringen in de EU wordt daardoor onzeker. Maar liefst twee derde (68 %) van de in Europa geplande productie van lithium-ion batterijen dreigt te worden uitgesteld, ingeperkt of geannuleerd.
Wat doet Europa?
Als reactie op de Inflation Reduction Act (IRA) lanceerde de EU begin dit jaar het Green Deal Industrial Plan, dat de ontwikkeling van een competitieve en duurzame industrie moet versnellen.
- Een belangrijk element van dat plan is de nieuwe Net-Zero Industry Act. Dit wetgevend kader stelt dat Europa minstens 40 % van de groene technologie (windmolens, batterijen, zonnepanelen, …) zelf moet produceren. Dat moet mogelijk worden door snellere vergunningsprocedures en door meer mogelijkheden voor lidstaten om staatsteun toe te kennen.
- Er komt ook een Critical Raw Materials Act die de toegang tot belangrijke grondstoffen moet garanderen voor de productie van duurzame producten.
Graaf dieper
De EU maakt dus werk van nieuwe initiatieven ter ondersteuning van haar industriebeleid. De komende jaren zal blijken in welke mate ze succesvol zijn. Het voeren van een assertief industrieel beleid staat in elk geval prominent op de agenda. In ons dossier lees je er alles over!