Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Oxfam publiceerde recent een interessante studie over de ongelijkheid in de wereld. Dat doet ze elk jaar op het moment waarop de economische en politieke elite verzamelen blaast in het Zwitserse bergdorp Davos voor het Wereld Economisch Forum. En net zoals elk jaar, zijn de resultaten confronterend.

  • Twee derde van alle rijkdom die sinds 2020 werd gecreëerd (42.000 miljard dollar) vloeide naar de rijkste 1 % in de wereld. In ons land heeft de rijkste 1 % bijna een kwart van alle rijkdom in handen.  
  • In 2022 realiseerden de grootste energie- en voedselproducenten 306 miljard dollar aan overwinsten. Daarvan werd 284 miljard dollar (84 %) uitgekeerd aan de aandeelhouders.
  • Ondertussen leven 1,7 miljard mensen in landen waar de inflatie sneller stijgt dan de lonen en lijden 820 miljoen mensen (10 % van de wereldbevolking) honger. In België loopt 19 % van de bevolking een risico om in armoede te belanden.
Tax the rich! Om de grote economische en financiële ongelijkheid tegen te gaan, is een hogere belasting op superrijken noodzakelijk.
  • Van elke dollar belastingen die in de wereld wordt geïnd, is vandaag slechts 4 cent afkomstig van belastingen op vermogen.
  • Een jaarlijkse vermogensbelasting van 5 % voor miljonairs en miljardairs, zou 1.700 miljard dollar per jaar kunnen opbrengen (goed om 2 miljard mensen uit de armoede te helpen en een universele gezondheidszorg en sociale bescherming te financieren).
  • Ook de tarieven van de inkomstenbelastingen voor de allerrijksten moeten naar omhoog. Sinds de jaren 80 werden die systematisch verlaagd. Nochtans was het ooit anders: in de periode na WO II werden de hoogste inkomens in de VS belast aan 90 %.
Check hier het volledige rapport!