Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Metaalbedrijven investeren op dit moment volop in de ontwikkeling en productie van duurzame technologie. Onder meer Umicore, ZF Wind Power en Cummins spelen een voortrekkersrol. Dat is goed nieuws voor de slagkracht van de Europese industrie én voor de tewerkstelling.

Umicore heeft samen met Volkswagen een joint venture opgericht voor de Europese productie van batterijmaterialen. Samen willen ze 2,2 miljoen elektrische wagens per jaar van batterijen voorzien.

  • Het bedrijf levert ook aan de fabrieken van Automotive Cells Company (ACC), een samenwerking tussen Mercedes-Benz, Stellantis en Total Energies.
  • Eind september opende Umicore een nieuwe gigafabriek voor kathodematerialen in Polen. In ons land (Hoboken) is er reeds een fabriek voor de recyclage van batterijen.
Umicore heeft dus alles in huis om een cruciale rol te spelen in de ontwikkeling van een Europees ecosysteem rond batterijen en elektrische voertuigen.

Cummins investeert op haar site in de Kempen (Oevel) in de ontwikkeling en productie van waterstofinstallaties. Dat moet zorgen voor 150 extra jobs.
  • De fabriek krijgt een nieuwe productiehal van 9000 m² en wil 150.000 ton waterstof per jaar maken. Daarnaast zullen er ook brandstofcellen geproduceerd worden, waarmee waterstof opnieuw kan worden omgezet in elektriciteit.
De Belgische site van Cummins geeft dus mee vorm aan het Europese waterstofbeleid. Groene waterstof kan zowel de zware industrie (staal en chemie) als het zwaar transport (vrachtwagens, scheep- en luchtvaart) diepgaand verduurzamen.

ZF Wind Power bouwt in Lommel een installatie om de grootste windmolens ter wereld te testen. Het gaat om een investering van 50 miljoen euro. Vanaf 2024 moet alles operationeel zijn.
  • De nieuwe installatie moet het mogelijk maken om de steeds krachtigere offshore windturbines te testen en te verbeteren.
  • Vandaag maakt ZF Wind Power alleen tandwielkasten voor windmolens, maar in de toekomst wil het bedrijf ook andere onderdelen maken.
ZF Wind Power in Lommel en haar werknemers zorgen dus voor de ontwikkeling van propere en hernieuwbare energie, zowel hier als elders in de wereld.