In het nieuws
In Duitsland – het hart van de Europese auto-industrie – is de verkoop van elektrische wagens aan het stagneren. Dat is slecht nieuws voor het klimaat maar ook voor de autofabrikanten die de voorbije jaren heel hard hebben ingezet op elektrificatie.
Waarom stagneert de verkoop?
Naar oorzaken is het niet lang zoeken:
- Sterk gestegen elektriciteitsprijzen – vooral in Europa
- Een gebrekkige beschikbaarheid aan grondstoffen en onderdelen (zoals halfgeleiders)
- De torenhoge inflatie en de uitholling van de koopkracht die daarmee gepaard gaat
De dure elektriciteitsprijzen hebben ervoor gezorgd dat het vandaag in Duitsland 10 % duurder is om een elektrische wagen op te laden dan een jaar geleden. Daarnaast stappen ook steeds meer supermarkten en andere winkels af van gratis laadpalen op hun terreinen.
Hoe zit het bij ons?
In ons land zit de verkoop van elektrische wagens wel nog in de lift. Dat komt omdat bedrijven steeds vaker elektrische bedrijfswagens aankopen.
- Een elektrische bedrijfswagen is fiscaal gezien veel interessanter dan een wagen op benzine of diesel. Vanaf 2026 zullen alleen nog elektrische wagens van een fiscaal gunstregime genieten.
- Een recent rapport van het Federaal Planbureau concludeerde dan ook dat in 2040 zo goed als de volledige bedrijfsvloot in ons land elektrisch zal zijn, met een aanzienlijke daling van de CO2-uitstoot en een verbetering van de luchtkwaliteit tot gevolg.
- Particulieren schakelen echter in veel mindere mate over op elektrische auto’s. De hoge aankoopprijs en de onzekerheden inzake energiekosten en oplaadmogelijkheden zijn daar de verklaringen voor.
Wat geeft de toekomst?
Hoe de verkoop van elektrische wagens de komende jaren zal evolueren, is dus moeilijk te voorspellen. Veel zal afhangen van de economische context, de prijs van elektriciteit, de aanwezigheid van laadpalen en uiteraard ook de kostprijs van het voertuig zelf.