Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

De sociale zekerheid ontstond uit een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers die beslisten om een deel van het loon opzij te zetten om zich te verzekeren tegen de talrijke gezondheidsrisico’s en sociale risico’s van het beroepsleven.

Het achterliggend idee van de werkgevers? Een werknemer in goede gezondheid die in correcte omstandigheden leeft, zal zijn werk beter doen. Het achterliggend idee van de werknemers? Zich beschermen tegen tegenslag in het leven.

In ruil voor een bescheiden bijdrage garandeert de sociale zekerheid ieder van ons een vervangingsinkomen of een aanvullend inkomen indien je gedwongen wordt om (tijdelijk) te stoppen met werken of wanneer je jouw job verliest, of met pensioen gaat. Deze garantie strekt zich in de gezondheidszorg ook uit naar begunstigden die nog geen bijdrage hebben kunnen leveren. Dat maakt het systeem zo sociaal: iedereen geniet van dezelfde bescherming, ongeacht het bedrag van de eigen bijdrage.

Het ABVV is en zal altijd een voorvechter zijn om de sociale zekerheid, sociale bescherming en levenskwaliteit te verbeteren. Vandaag echter staat dit nationaal monument van sociale zekerheid, deze syndicale verworvenheid, deze belofte op een leven zonder onoverkomelijke hinderpalen, meer dan ooit onder druk. Welke bedreigingen zijn er en welke uitdagingen hebben we als vakbond om te vermijden dat deze bedreigingen de sociale bescherming onderuit halen? Wat willen wij om onze sociale zekerheid te verankeren, versterken en verdiepen? Al deze vragen gaan we in deze aflevering beantwoorden.


BEKIJK WEBINAR >>

 

 

EXTRA MATERIAAL >>

>> ABVV-brochure 'Sociale zekerheid: altijd beschermd.'

Voor wie zich wil verdiepen in het onderwerp, hebben we een hoop informatie bijeengebracht in een brochure die je hier kan downloaden. Daarin openbaren we je de geheimen van de sociale zekerheid, krijg je een historisch overzicht van ons engagement en syndicale acties die ook de generaties vóór ons gevoerd hebben, onze standpunten en waarom we er nooit van uit mogen gaan dat de strijd voorbij is75 jaar sociale zekerheid

Schermafbeelding 2022 07 07 121758