Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Onze syndicale strijd is altijd dubbel geweest. Het was en is de strijd voor de rechten van onze werknemers. Maar het was en is tegelijk ook de strijd voor onze industrie. Omdat alles begint met tewerkstelling, met jobs. Zonder industrie, zonder bedrijven zijn er geen jobs. We hebben altijd geweten dat elke job die verdwijnt, nooit meer terugkomt.


Betaald verlof is bijvoorbeeld één van de grootste verworvenheden, met dank aan de arbeidersstrijd. Wie had kunnen denken dat in volle crisis in 1936 met het uitbreken van een 24-uren staking van de dokwerkers (één van de grootste algemene stakingen in België) de aanleiding zou zijn voor systeem van betaald verlof. Al te dikwijls vergeten we dat alle grote verworvenheden zijn afgedwongen door jarenlange syndicale strijd : de 40 uren week, stemrechten, ons betaald verlof. Het is niet vanzelf gekomen. En het zal ook niet vanzelf blijven. Daarom mag een aflevering over de arbeidersbeweging en haar strijd … gisteren, vandaag en morgen niet ontbreken in onze SummerSchool.

En nog dit … In het pamflet ‘Neem het niet’ spreekt de 94-jarige schrijver/activist Stéphane Hessel zijn zorgen uit over onrecht in de wereld. Hij roept de jeugd van tegenwoordig op om verontwaardigd te zijn en vreedzaam actie te voeren. Want zegt hij: “De slechtst denkbare houding is onverschilligheid.”

 


BEKIJK WEBINAR >>

 

 

EXTRA MATERIAAL >>

Reis mee door de geschiedenis van de sociale beweging.

Duik in de ingrijpendste gebeurtenissen uit de vakbondsgeschiedenis, schuif aan tafel bij prominente syndicale figuren en reflecteer met ons over de toekomst van de sociale rechtvaardigheid. Je kan deze luisterreeks van ABVV-Metaal wanneer en waar je het wil via podcasting beluisteren.

>> Naar MetalCast

Y18 1520 ABVV Metaal podcast visual 022

 

Duik in het archief van AMSAB

Op de website van het Amsab (het Instituut voor Sociale Geschiedenis) vind je foto’s, afbeeldingen en ander materiaal over de historische strijd om Brood en om Rozen, voor materiële lotsverbetering en een betere levenskwaliteit. Een strijd die is uitgekristalliseerd op diverse thema’s en in vele organisatievormen. Een strijd tegen steeds nieuwe vormen van ongelijkheid.