Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Lokaal en duurzaam

Vervoersmaatschappij De Lijn bestelt 60 nieuwe elektrische bussen. Dat doet ze bij onze twee Vlaamse busbouwers Van Hool (36 bussen) en VDL (24 bussen). Het nieuws raakte donderdagavond bekend en is vooral een opsteker voor Van Hool, dat sinds de start van de coronacrisis in moeilijke papieren zit en een torenhoge tijdelijke werkloosheid kent. Voor VDL – dat goed is blijven presteren tijdens de pandemie – is dit uiteraard ook een goede zaak.

Nochtans is het geen evidentie dat Van Hool elektrische bussen mag maken voor De Lijn. In eerste instantie kwam het bedrijf zelfs niet in aanmerking voor de aanbesteding omdat ze niet voldeed aan de selectiecriteria (zoals 150 vol-elektrische bussen gemaakt hebben in de voorbije drie jaar). VDL Bus had wel de nodige ervaring met de productie van elektrische bussen en kon dus van meet af aan meedingen.

ABVV-Metaal heeft zich steeds verzettegen deze strenge criteria en gelukkig werden ze een tijd terug aangepast zodat Van Hool toch kon meedingen.

Op 28 mei 2021 organiseerden ABVV-Metaal en transportvakbond BTB een Buzze-actiedagom aandacht te vragen voor de precaire situatie van zowel Van Hool als van de touringcarbedrijven. Eén van onze voorstellen was toen om meer in te zetten op bestellingen door de overheid bij lokale busbouwers, zowel Van Hool als VDL. Deze actie en de tomeloze inzet van de onze afgevaardigden heeft dus duidelijk geloond!

Volharding en gezond verstand

David Scheveneels – onze hoofddelegee op Van Hool – is uiteraard tevreden met het nieuws: ‘Het is een overwinning van de volharding en het gezond verstand dat de bestelling werd toegewezen aan Van Hool en zijn werknemers, die al jarenlang kwalitatieve en hoogwaardige producten afleveren. Laten we hopen dat dit voor de werknemers een relance kan betekenen en dat we terug aan een positieve toekomst kunnen denken.’

Sterke industrie

Vakbondssecretaris Hans Vaneerdewegh is eveneens verheugd: ‘Vanuit ABVV-Metaal strijden we al lang voor een coherent industriebeleid dat zowel inzet op duurzaamheid als op lokale tewerkstelling. Dit is een opsteker voor de werknemers en vakbondsafgevaardigden op Van Hool én voor iedereen die zich inzet voor een sterke en toekomstgerichte Belgische industrie.’