Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Groeipakket

Om de begroting onder controle te houden bespaart de regering-Jambon op de kinderbijslag (het groeipakket). Die wordt de komende jaren niet met 2 % maar slechts met 1 % geïndexeerd. Op het eerste zicht lijkt dat nog mee te vallen, maar de lagere indexering tikt jaar na jaar aan. Voor een gezin met drie kinderen komt dit in 2024 neer op 189 euro minder per jaar. In de woorden van Wim Van Lancker (professor Sociaal Beleid aan de KU Leuven): “Voor arme huishoudens is dat een zeer substantieel bedrag. Voor hen telt elke euro. Met 189 euro kun je twee paar kinderschoenen of nieuwe schoolboeken kopen.”

Onderwijs

Ook de scholen (en opnieuw dus de kinderen) delen in de klappen. Zij moeten van N-VA-minister Ben Weyts 100 miljoen euro besparen. Waar er dan precies nog op kan bespaard worden is een raadsel, aldus de vakbonden. Volgens Nancy Libert (ACOD Onderwijs) zal deze operatie “het onderwijs in het hart treffen”.

Jobbonus

Daarnaast besliste de Vlaamse regering ook om een jobbonus in te voeren (om de laagste lonen te verhogen). Maar volgens diverse experts is dat helemaal geen slimme investering. Ook volgens het Vlaams ABVV niet, die zegt dat de jobbonus een inefficiënt instrument is met onzekere effecten op de tewerkstelling en onzekere voordelen voor de laagste lonen.