Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Een tijd terug raakte bekend dat autofabriek VDL Nedcar (Born, Nederland) vanaf 2023 geen wagens meer zal bouwen voor BMW. Het bedrijf verloor daarmee haar enige klant en moest op zoek naar nieuwe contracten. Die zoektocht naar nieuwe opdrachtgevers werpt nu haar eerste vruchten af.

In het vierde kwartaal van 2022 zullen er al 1000 van de band rollen en vanaf 2023 mag de autobouwer 15.000 elektrische busjes bouwen voor de Amerikaanse start-up Canoo. We spreken erover met kersvers voorzitter van de ondernemingsraad, de Belg Abdel Lahssaini.

De Belgische connectie

VDL Nedcar ligt in Nederlands Limburg, vlakbij de Belgische grens. Daardoor werken er ook heel wat Belgen in het bedrijf – ongeveer zeshonderd. Meer zelfs: ook de voorzitter van de ondernemingsraad is een Belg en lid van ABVV-Metaal. Gedurende lange tijd was dat Jean Wouters, maar die gaat op 1 juli met pensioen. Zijn opvolger – eveneens Belg en lid van onze Centrale – Abdel Lahssaini neemt die fakkel van hem over. Abdel is afkomstig uit Genk, werkt al 25 jaar op Nedcar en heeft al heel wat syndicale ervaring (onder meer als lid van de OR). Na het vertrek van Jean stelde hij zich kandidaat voor het voorzitterschap van de ondernemingsraad en werd unaniem verkozen. Zelf zegt hij daarover: “Als OR bepaal je mee de route en strategie voor de toekomst van het bedrijf en als voorzitter heb je daar een cruciale rol in. Ik ben heel blij met het vertrouwen dat ik gekregen heb en zal mijn uiterste best doen om de belangen van alle werknemers te vertegenwoordigen.”

Elektrische busjes

Tot voor kort werkten er zo’n vijfduizend werknemers op VDL Nedcar, zegt Abdel: “Maar sinds het nieuws over BMW bekend raakte, werd een reorganisatie doorgevoerd: 800 uitzendkrachten en 300 vaste werknemers moesten het bedrijf verlaten. Vandaag werken er dus nog 3.900 mensen.” Toen duidelijk werd dat het BMW-verhaal afloopt in 2023 gingen directie en vakbonden onmiddellijk op zoek naar nieuwe klanten: “Op Nedcar hebben we daar veel ervaring mee, want we produceren al een hele tijd uitsluitend in opdracht voor automerken die op zoek zijn naar extra productiecapaciteit. Telkens als een contract afloopt, gaan we op zoek naar nieuwe mogelijkheden.”

Een van die nieuwe mogelijkheden is de Amerikaanse start-up Canoo, gaat Abdel verder: “Vanaf 2023 mogen we voor dat bedrijf 15.000 elektrische, hypermoderne busjes bouwen. In het vierde kwartaal van 2022 rollen de eerste duizend exemplaren al van de band. Dat is niet genoeg om de toekomst van het bedrijf op langere termijn veilig te stellen – in 2020 werden hier 150.000 BMW’s gebouwd – maar het is wel een begin. Er zijn gesprekken lopende met andere potentiële opdrachtgevers, maar daar kunnen we nog niets concreet over zeggen. Hoe dan ook wordt hier nog tot 2023 voor BMW geproduceerd. Ten laatste tegen dan hopen we om ook nog andere contracten af te sluiten.”

Een mooie toekomst is mogelijk

Met de komst van Canoo worden dus voor de eerste keer vol-elektrische voertuigen gemaakt in Born: “Maar voor BMW maakten we ook al hybride wagens. We hebben dus wel ervaring met auto’s die rijden op batterijen. Hoe dan ook zullen er wel wat aanpassingen nodig zijn en zullen de werknemers moeten bijgeschoold worden. Maar dat is geen probleem. We hebben hier een eigen opleidingscentrum en onze mensen beschikken over heel wat expertise en knowhow. Zoals gezegd gaan we proberen om nog andere klanten te overtuigen om hier bij ons te produceren. Ik ben er alleszins van overtuigd dat we hier nog een mooie toekomst kunnen uitbouwen.”