Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Bij vrachtwagenproducent Volvo Trucks valt de laatste maanden goed nieuws te noteren. De fabriek doet het goed en er is werk bij de vleet. We spreken erover met Sven Celie, onze ABVV-Metaal-hoofddelegee ter plaatse.

Vol orderboek

Op Volvo Trucks is het momenteel heel druk, vertelt Sven: “Ons orderboek zit helemaal vol voor de rest van het jaar. Recent werd een productiestijging ingevoerd en na de zomer volgt nog een tweede productiestijging. Niet alleen onze fabriek in Gent doet het goed, ook in Zweden is er veel werk.”

Naar een verklaring hoeven we volgens Sven niet lang te zoeken: “De economie in Europa trekt terug aan. Het is nog even doorbijten maar het lijkt erop dat het einde van de pandemie stilletjes aan in zicht is. Omwille van de corona-pandemie kent ook de e-commerce een echte boom en dat draagt eveneens bij tot een stijgende vraag naar onze vrachtwagens. Vermoedelijk zal e-commerce ook na corona nog aan belang winnen. We hebben recent trouwens ook enkele nieuwe modellen gelanceerd en die slaan zeer goed aan.”

Collega’s gezocht!

Door de stijgende vraag naar vrachtwagens komt Volvo Trucks vandaag handen tekort: “We zijn dringend op zoek naar extra personeel. Er zijn meer dan 350 vacatures en we kunnen iedereen gebruiken, zowel in de logistiek als in de productie. We vinden wel nieuwe collega’s maar het is niet evident om alle openstaande vacatures in te vullen. We werken via verschillende kanalen. Zo hebben we een samenwerking met de VDAB. Via werkplekleren kunnen werkzoekenden bij ons een opleiding volgen en na een positieve evaluatie kunnen ze hier aan de slag. Rechtstreeks bij het bedrijf solliciteren kan natuurlijk ook.”

Aandacht voor werkbaar werk

Vandaag is het op Volvo Trucks dus alle hens aan dek, zegt Sven: “Als vakbond zetten we dan ook prioritair in op werkbaar werk en op een aanvaarbare werkdruk. We hebben daar regelmatig overleg over met de directie. De ergonomie van de werkposten wordt bijvoorbeeld uitgebreid in kaart gebracht en krijgen allemaal kleurcodes, zoals groen, geel of bruin. De werkposten met een groene code zijn het minst belastend en we zorgen ervoor dat onze 50-plussers daar aan de slag kunnen. Op die manier blijft het haalbaar voor iedereen. De grootste uitdaging waar het bedrijf vandaag mee kampt zijn moeilijkheden om voldoende halfgeleiders tot hier te krijgen, maar dat is een probleem waar de volledige auto-industrie momenteel mee kampt. Ook dat volgen we van dichtbij op.”