Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft de lijst aangepast van producten en diensten die kunnen worden betaald met ecocheques. 

Voor elektro worden de eisen strenger. Sinds 1 maart 2021 wordt een nieuwe Europese beoordelingsschaal toegepast, waardoor de categorieën A+, A++ en A+++ worden vervangen door klasse A tot klasse G. Het gevolg is dat alleen nog koelapparaten voor huishoudelijk gebruik van klassen A, B, C of D, huishoudelijke vaatwassers van klassen A, B of C, huishoudelijke wasmachines en huishoudelijke droogkasten van klasse A en elektronische displays, met inbegrip van tv’s en monitoren van klassen A, B, C of D, kunnen worden betaald met ecocheques. Toestellen die nog de beoordelingsschaal met A+ hebben, kunnen tijdelijk nog met ecocheques afgerekend worden als ze klasse A+, A++ of A+++ hebben. 

Voor de producten met een biolabel wordt de lijst uitgebreid tot producten met een COSMEBIO-, Ecogarantie-, MSC- en GOTS-label. Ook voor de aankoop van filters en de huur van tweedehandsproducten zal in de toekomst met ecocheques kunnen worden betaald. Turf en teelaarde met turf kunnen dan niet meer worden aangekocht met ecocheques. De NAR verduidelijkt ook dat smartplugs, wormbakken en gerefurbished ICT-uitrustingen in aanmerking komen voor de ecocheques. De wijzigingen gaan in op 1 maart 2020.

De volledige lijst van producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden, vind je terug via deze link: http://www.cnt-nar.be/CAO-COORD/cao-098.pdf.