Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Het Europees parlement werkt momenteel aan een wetsvoorstel om schendingen van milieu- en mensenrechten in de productieketens van bedrijven aan banden te leggen. Indien goedgekeurd, worden Europese multinationals juridisch aansprakelijk voor misbruiken zoals kinderarbeid en vervuiling in landen waar ze hun grondstoffen (laten) ontginnen. Denk bijvoorbeeld aan de kobaltmijnen in Congo of aan de mijnindustrie in Bolivia.  

Het wetsvoorstel heeft nog een lange weg te gaan maar voor ABVV-Metaal is dit alleszins een stap in de goede richting om werk te maken van meer duurzaamheid, niet alleen in Europa zelf maar ook in de landen waar de grondstoffen vandaan komen. 

Ook het probleem van social dumping blijft een zorgenkind voor Europa. BTB-ABVV strijdt al jaren tegen malafide netwerken van postbusbedrijven die arbeiders ronselen om aan Oost-Europese lonen aan de slag te gaan in West-Europa. Het moet voor de werkgevers steeds maar sneller, flexibeler, goedkoper en onmenselijker. Ook hier mankeert duidelijk iedere vorm van verantwoord ondernemen en we willen dat Europa deze wanpraktijken nog verder aan banden legt.

Bekijk de video waarom vakbonden zich ook op Europees vlak sterk moeten organiseren.