Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Voor de werknemers van ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen is het nieuwe jaar zeer slecht begonnen. Op donderdag 21 januari kondigde de directie aan 400 banen te willen schrappen. Een reactie van Natacha Vrijdags, onze hoofdafgevaardigde ter plaatse.

De ABVV-Metaal-delegatie op Bosch is uiteraard enorm teleurgesteld, zegt Natacha: “We hadden het gevoel dat er iets zat aan te komen maar we hadden niet verwacht dat de impact zo groot zou zijn. Momenteel werken hier 863 mensen, dus de directie wil bijna de helft van alle jobs schrappen. Dat is heel erg veel. Concreet gaat het om 158 bedienden en 242 arbeiders.”

De productie van de wisarm verhuist volledig naar Servië, waar de lonen een pak lager liggen dan bij ons. Enkel in de rubberafdeling en in de geautomatiseerde wisselbladen ziet de werkgever nog een toekomst. In de woorden van Natacha: “Wij moeten al heel lang concurreren tegen ons zusterbedrijf in Servië, dat eigenlijk een volledige kopie is van de fabriek in Tienen. Op de ondernemingsraad kregen we regelmatig te horen dat wij zoveel duurder waren dan Servië. Dat is een strijd die je maar heel moeilijk kan winnen. Als je enkel naar de loonkost kijkt, kan je niet concurreren met Oost-Europa. Maar ondertussen hebben wij de voorbije jaren wel al onze knowhow en ervaring ter beschikking gesteld van de fabriek in Servië.”

De vakbonden op Bosch Tienen hebben jammer genoeg al heel wat ervaring met herstructureringen. Zowel in 2009 als in 2014 vonden er ontslagrondes plaats, waardoor de tewerkstelling daalde van 1.500 naar ongeveer 900 werknemers. Vandaag wil de directie daar dus nog eens 400 jobs afdoen. ABVV-Metaal zal er alleszins alles aan doen om het aantal (naakte) ontslagen zoveel mogelijk te beperken: “De eerste vergadering in het kader van de wet-Renault is achter de rug. We hebben vooral praktische afspraken gemaakt en een vergaderkalender opgesteld. De komende weken gaan we veel vragen stellen en bijkomende informatie opvragen. Het zal niet makkelijk worden, maar we gaan er alles aan doen om zoveel mogelijk jobs te redden.”