Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

“Ontslagen beperken zal zeer moeilijk worden”

Bekaert gaat opnieuw herstructureren in België. Dat maakte de staaldraadfabrikant deze ochtend bekend op een speciale ondernemingsraad. De site in Ingelmunster is zeer zwaar getroffen en moet volledig dicht. In totaal staan 160 jobs op de helling.

De vorige herstructurering dateert nog maar van vorig jaar. In maart 2019 werden 250 ontslagen aangekondigd. Dankzij de vakbonden kon dat beperkt worden tot 125. Vandaag wil de directie dus nog eens 160 jobs schrappen. Deze keer is vooral de fabriek in Ingelmunster het slachtoffer: de site moet dicht en 95 jobs zijn daardoor bedreigd (63 bij de arbeiders en 32 bedienden). In Zwevegem zien 65 bedienden en managers hun job mogelijks verdwijnen. De directie wijt het collectief ontslag aan de economische impact van corona en aan een aantal veranderende markt- en klantenevoluties.

Opnieuw slecht nieuws dus voor onze metaalarbeiders, en dat aan het begin van de eindejaarsperiode. We vroegen een eerste reactie aan Steven Van Eeckhoutte (provinciaal secretaris in West-Vlaanderen) en Franky Dewulf (onze hoofddelegee in Ingelmunster).

Franky: “We voelden dat er iets zat aan te komen. Er is hier momenteel heel veel tijdelijke werkloosheid. Alle cijfers zijn slecht en investeringen werden telkens opnieuw uitgesteld. De coronacrisis heeft de economisch moeilijke situatie nog erger gemaakt. Diep vanbinnen weet je dan dat het niet kan blijven duren. Voorlopig heerst hier vooral ontgoocheling en teleurstelling. Alle werknemers zijn naar huis.” Steven vult aan: “Het klopt dat er iets stond te gebeuren, maar een volledige sluiting van de fabriek in Ingelmunster is zeer drastisch. Alle arbeiders dreigen hun werk te verliezen. Ook de meeste bedienden zijn getroffen, al zullen er wel een aantal de overstap kunnen maken naar het technologiecentrum van Bekaert in Deerlijk.”

De komende dagen zullen de vakbonden nog bijkomende verduidelijkingen vragen. In de woorden van Steven: “We gaan snel samenzitten met de directie om meer informatie te krijgen. We willen een duidelijk zicht op de oorzaken en we gaan ook zeker kijken of er eventueel enkele arbeiders de overstap kunnen maken naar de vestiging in Deerlijk. Maar we beseffen zeer goed dat het niet eenvoudig zal zijn.”

De directie wil de eerste gesprekken – in het kader van de wet-Renault – opstarten op 9 december, zegt Franky: “De dag ervoor komen wij eerst nog samen met alle andere vakbonden. We gaan goed nadenken over onze strategie en ons niet laten opjagen. Ontslagen beperken zal zeer moeilijk worden, dat weten we nu al. Dat hebben we vorig jaar ook al geprobeerd toen de site in Moen sloot, echter zonder succes.”