Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Slecht nieuws voor de werknemers van Umicore in Olen. Onlangs maakte de directie bekend dat er 165 jobs moeten verdwijnen tegen medio 2023 (100 arbeiders, 55 bedienden en 10 kaderleden).
Vorig jaar kocht het metaalverwerkend bedrijf een van de grootste kobaltraffinaderijen ter wereld in Kokkola, Finland. Umicore wil nu een deel van zijn kobaltactiviteiten naar ginds verhuizen.

Ronny De Becker, onze hoofddelegee ter plaatse, geeft tekst en uitleg: “Het nieuws kwam hard aan en we waren ook verrast. De kobaltraffinage was weliswaar verlieslatend, maar we gingen ervan uit dat er een bijsturing zou komen. De voorbije jaren werd nog steeds geïnvesteerd in de kobalt-afdeling, onder meer in een nieuwe hal. Dat is ook een van de redenen waarom we het niet zagen aankomen.”

Vanaf volgende week start het overleg met de directie om te bekijken hoe alles concreet kan uitgewerkt worden: “De werkgever heeft ons gegarandeerd dat er geen naakte ontslagen gaan vallen. Collega’s die op pensioen gaan zullen niet worden vervangen en Umicore verwacht ook dat er mensen vrijwillig zullen opstappen. We moeten afwachten of dat voldoende is om aan 165 werknemers te geraken.”

Het onverwachte nieuws zorgt uiteraard voor veel bezorgdheid bij de werknemers: “Op dit ogenblik zijn de mensen vooral afwachtend. Toch zit de schrik er ook wel in. Onze site in Olen heeft veel sterke troeven en een goed sociaal overlegklimaat. Daarom zijn we er steeds van overtuigd geweest dat we hier nog een mooie toekomst hebben. Dat is nog altijd het geval, maar de verhuizing van de zo goed als volledige kobalt-afdeling maakt duidelijk dat waakzaamheid geboden is.”