Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

 De wereld van de elektrotechniek is in volle verandering. Technologische evoluties volgen elkaar in hoog tempo op. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de dingen die op ons afkomen (bijvoorbeeld door regelmatige opleiding). Wat zijn vandaag de grote ontwikkelingen in de sector?

  1. Laadpalen zullen de komende jaren steeds belangrijker De elektrificatie van wagens zet zich onverminderd door. Er moeten dus zeer veel laadpalen geïnstalleerd worden (zowel in de openbare ruimte als bij mensen thuis). Via Volta kun je trouwens een opleiding laadinfrastructuur volgen.
  2. Batterijopslag. Deze systemen zorgen ervoor dat je je eigen geproduceerde energie zo veel mogelijk zelf kunt gebruiken, dat je het net ontlast en dat je later (als er flexibele tarieven zijn) de energie kan aankopen als ze goedkoop is.
  3. Internet of Things. Alle toestellen – gaande van de ijskast bij je thuis tot de machines op je werk – worden verbonden met het internet (online) en kunnen op die manier met elkaar communiceren.
  4. Met behulp van sensoren wordt de belichting geregeld, waardoor de hoeveelheid licht automatisch wordt aangepast. Dat levert heel wat energiebesparing op. Steeds meer bedrijven (en ook gezinnen) maken er gebruik van.  
  5. Home Energy Management Systemen. De digitale meter wordt momenteel over gans België uitgerold. Dat zorgt voor nieuwe toepassingen zoals Home Energy Management Systemen: apps, slimme thermostaten of andere toestellen waarmee je je energiegebruik actief kunt beheren (rekening houdend met je gedrag, comfort en eventuele lokale energieproductie).