Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Reiskofferproducent Samsonite wil herstructureren. 160 jobs staan op de helling. Het bedrijf uit Oudenaarde zat al een tijdje in moeilijke papieren, maar corona betekende de genadeslag. We spreken erover met Nico Dewulf, onze hoofddelegee ter plaatse.

ABVV-Metaal is niet verrast dat er een herstructurering komt, maar wel dat er zoveel mensen worden getroffen. In de woorden van Nico: “Er moeten 160 jobs verdwijnen. Dat is drastisch en meer dan we verwacht hadden. Concreet gaat het om 38 vaste arbeiders en 56 bedienden. Daarnaast worden de tijdelijke contracten niet meer verlengd. Alles samen gaat het dus over een grote groep mensen.”

Nico beseft dat de komende onderhandelingen niet eenvoudig zullen worden: ‘Wij gaan er alles aan doen om het aantal ontslagen zoveel mogelijk te beperken. Maar gemakkelijk zal dat niet zijn, de directie heeft al duidelijk te kennen gegeven dat ze wil besparen op de loonkosten. We zijn ons momenteel – samen met onze secretaris en de andere vakbonden – grondig aan het voorbereiden. Volgende week maandag start de informatie- en consultatiefase.”

Nog voor de pandemie uitbrak, presteerde het bedrijf niet al te best, vertelt Nico: “Maar corona heeft de problemen nog veel groter gemaakt. Overal ligt het toerisme stil en werden grenzen gesloten. De verkoop van reiskoffers maakte een fenomenale duik. Ter illustratie: in de maand mei werd 3300 kubieke meter aan koffers verscheept. Normaal doen we dat op één dag. Dat zegt alles.”

Momenteel wordt er nog volop gestempeld op Samsonite. Zo goed als alle werknemers zijn thuis: “Gelukkig kunnen de mensen gebruik maken van het stelsel van corona-werkloosheid. Dat is financieel interessanter dan de gewone tijdelijke werkloosheid. Dat systeem is wel tijdelijk en loopt af op 30 juni We hopen dat het verlengd wordt, want er zal hier waarschijnlijk nog voor de rest van het jaar veel werkloosheid zijn.” (nvdr: in de Groep van Tien werd op 28 mei beslist om het stelsel alvast te verlengen tot 31 augustus).

Hoe de toekomst eruit zal zien, valt moeilijk te voorspellen: “Wij hebben geen glazen bol. Alles hangt af van de opleving van het toerisme en het verdwijnen van het virus. Gelukkig stellen sommige landen binnenkort hun grenzen open en kan er hier en daar al weer op vakantie worden gegaan. We zullen zien, eerst concentreren we ons op deze herstructurering. Het zal nodig zijn.”