Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

VS in rep en roer

Amerika staat al ruim tien dagen in brand sinds brutaal politiegeweld leidde tot de dood van George Floyd. Na de dood van de man werden de Verenigde Staten van kust tot kust overspoeld door immense protestgolven tegen rassenhaat binnen het politieapparaat en tegen het politiegeweld dat ermee gepaard gaat. De manifestaties verlopen in de meeste steden vreedzaam, maar kennen op sommige plaatsen ook een escalerend en gewelddadig verloop. De respons van president Trump op de protesten gooit bovendien olie op het vuur.

#BLM

De manifestaties ontspruiten uit de Black Lives Matter-beweging en vinden ook plaats onder de vlag van deze burgerprotestbeweging die racistische politiebrutaliteiten  aan de kaak stelt. De betogingen krijgen internationale navolging. Wereldwijd – onder meer in Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk – kwamen duizenden demonstranten op straat tegen politiegeweld. In ons land waren er kleinere manifestaties in Brussel en Gent. BLM België zal op 7 juni ook mee demonstreren in Brussel. Daarmee toont de beweging zich solidair met de BLM-beweging in de VS.

Vegen voor eigen deur

Racisme is ook in België een hardnekkig probleem, onder meer op de arbeidsmarkt & werkvloer. Als ABVV-Metaal veroordelen we elke vorm van discriminatie, en dus ook racisme. "De basis van racisme: lukraak zaken veralgemenen waarvan je het fijne niet weet”, zegt Humeer Akhtar, die delegee is bij Engie. We spraken met hem, maar ook met Carla SOusa en Eddy El Herbouti over #BLM, maar ook over racisme in ons eigen land. Lees hier meer.