Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

“Onze delegees zullen erop toezien dat de veiligheidsvoorschriften maximaal gerespecteerd worden.”

Sinds vrijdag 3 april behoort de Maatwerksector tot de zogenaamde ‘cruciale sectoren’. Dit wil zeggen dat er mag gewerkt worden, ook indien de social distance-voorschriften niet volledig gerespecteerd zijn. In de maatwerkbedrijven werken zo’n 32.000 werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder een aanzienlijk gedeelte met een mentale of fysieke beperking. De meeste maatwerkbedrijven lagen – al dan niet gedeeltelijk – stil, maar binnenkort starten ze dus terug op.

Als ABVV vinden wij het onaanvaardbaar om de maatwerkbedrijven in hun totaliteit als cruciale sector te bestempelen. Er zijn immers vaak mensen aan de slag met een kwetsbare gezondheid, net als mensen die de risico’s niet altijd volledig kunnen inschatten. Bovendien denken wij dat niet alle activiteiten van deze sector als ‘essentieel’ kunnen worden bestempeld. Het ABVV heeft dan ook een stakingsaanzegging ingediend, die geldt tot aan het einde van de corona-lockdown. Op die manier zijn de werknemers gedekt indien ze toch willen thuisblijven.

ABVV-Metaal en de maatwerkbedrijven

In het Zuiden van West-Vlaanderen worden de maatwerkbedrijven opgevolgd door ABVV-Metaal (in de rest van België door de Algemene Centrale). Concreet gaat het om Mariasteen, Westlandia, ’t Veer en Waak. In totaal werken er ongeveer 4.500 werknemers. De bevoegde secretaris is Yves Allewaert. We informeren bij hem naar de huidige situatie in deze vier ondernemingen: “Er is inderdaad een stakingsaanzegging, maar ik vermoed dat het – in de bedrijven die ik opvolg – niet tot een staking zal komen. De werkgevers die ik al gehoord heb, laten weten dat ze er alles aan zullen doen om de veiligheidsmaatregelen zoveel mogelijk te respecteren. Onze delegees zullen daar ook op toezien. Vandaag is iedereen zich volop aan het voorbereiden om de activiteiten zo goed als mogelijk terug op te starten.”  

Yves vertelt dat de betrokken werknemers het wel vreemd vinden dat ze opeens in cruciale bedrijven aan de slag waren: “Een aanzienlijke groep voelt zich een beetje als kanonnenvlees, dat naar de loopgraven worden gestuurd. Ze denken: ‘Nu kennen ze ons wel en nu zijn we opeens belangrijk’. Terwijl er anders maar weinig naar hen omgekeken wordt. Dat is een gevoel dat sterk leeft bij veel mensen.”

Tegelijkertijd is er ook wel goesting om terug aan de slag te gaan: “Voor veel mensen is het belangrijk om bezig te zijn. Ze halen daar voldoening uit, een gevoel van bij te dragen aan de samenleving. Maar ze willen dat wel doen in veilige en gezonde omstandigheden. Maar nog eens, onze delegees zijn sterk en mondig genoeg om daarover te oordelen. De lopende stakingsaanzegging heeft ons extra munitie om te eisen dat de nodige maatregelen worden genomen.” 

Economische logica

Op de vraag of het terecht is dat de maatwerksector als essentiële sector worden bestempeld, zegt Yves: “Bepaalde activiteiten zijn zeer belangrijk. Ik denk dan aan het maken van mondmaskers, of de activiteiten voor de medische sector en de voedingsindustrie. Dat zijn trouwens zaken die steeds zijn blijven doorlopen, ook de voorbije weken. Het assembleren van bijvoorbeeld meubels of lichtelementen is dan weer helemaal niet essentieel. Het is een eigenaardige beslissing en vermoedelijk zit er een soort economische logica achter. Want – hoe je het ook draait of keert - het gaat om een aanzienlijk aantal zeer goedkope werkkrachten. Hoe langer de corona-crisis duurt, hoe meer het economische verhaal op de voorgrond treedt en dat van de gezondheid naar de achtergrond verdwijnt.”