Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

“De strijd tegen het virus is geen gelijkmaker, maar vergroot sluimerende maatschappelijke ongelijkheden enorm uit - inkomensongelijkheid, maar ook de verschillen tussen de seksen”, schreef Heleen De Bruyne in De Standaard.

De lockdown zorgt ervoor dat het geweld op vrouwen stijgt, stelt de Vrouwenraad. In een open brief vragen ze om dringend meer maatregelen te nemen tegen geweld op vrouwen. Normaal wordt een op de zeven vrouwen slachtoffer van partnergeweld. In China bleek er drie keer zoveel huishoudelijk geweld te zijn tijdens de lockdown. In de Noodcentrale van Brussel ziet men nu al een verdubbeling van het aantal oproepen. Soms bellen kinderen van 5 à 6 jaar: “Mama en papa maken weer ruzie.”

‘Blijf in je kot’ is makkelijk gezegd voor wie een huis of een veilige thuis heeft, maar veel minder voor heel wat anderen. Constant op elkaars lip zitten kan vooral bij kwetsbare gezinnen voor problemen zorgen. Bovendien valt door de lockdown voor sommigen de sociale controle en een veilige ‘vluchtplek’ weg.

Daarom, zegt de Vrouwenraad, moet er een ruime en globale campagne worden. Iedereen moet het noodnummer 1712, de noodlijn van de Vlaamse Gemeenschap voor vragen over geweld, kennen. België heeft in 2011 het Verdrag van Istanbul, waarin België zich engageert om van de strijd tegen geweld op vrouwen een prioriteit te maken. Dringend tijd om er werk van te maken.