Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Omzet keldert. Werkgeversfederatie Agoria publiceerde onlangs de resultaten van een bevraging naar de economische impact van corona op haar lidbedrijven. Dat die impact negatief is, hoeft niet te verbazen. In maart 2020 lag de omzet van de technologische industrie maar liefst 50 % lager dan in maart 2019. 10 % van de werknemers zit ziek thuis en in de maakindustrie is een fenomenale 80 % van de werknemers tijdelijk werkloos. Agoria besluit: alleen door de veiligheids- en hygiënevoorschriften strikt te respecteren, kunnen we onze economie draaiende houden en de schade beperken.  

Variaties. Er zijn grote verschillen tussen de diverse industrieën. Voor de non-ferro-bedrijven, de gieterijen en de bedrijven van metaalproducten, bedraagt de omzetdaling ‘slechts’ 25 %. De digitale- en telecomsector klokt af op 33 % omzetverlies. De maakindustrie – die machines en componenten voor de verwerkende industrie produceert – wordt frontaal getroffen door corona: de omzet bedraagt nog maar 15 % t.o.v. het jaar daarvoor.

Ook nog een beetje goed nieuws. Want 94 % van de bedrijven overweegt momenteel nog niet om het aantal werknemers te verminderen. Dit illustreert de hoop op economische relance, eens het ergste achter de rug is. Opvallend: 50 % van de bevraagde bedrijven is trouwens nog steeds aan het rekruteren. Ook vandaag blijft de nood aan technisch onderlegd personeel dus groot.