Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

“Een overname moet je niet altijd negatief bekijken.”

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel: de Franse treinbouwer Alstom neemt de spooractiviteiten van het Canadese Bombardier over. Beide bedrijven ondertekenden een intentieverklaring in die zin. Door de overname wordt Alstom de tweede grootste treinfabrikant ter wereld, na het Chinese CRRC. De vakbonden op de Bombardier-site te Brugge zijn hoopvol en zien misschien wel voordelen in het overnameverhaal. Al blijft het afwachten hoe alles uiteindelijk zal uitdraaien. We spreken erover met Freddy Bakker, onze hoofddelegee ter plaatse.

Voor Freddy is het belangrijk om te benadrukken dat het nog maar om een intentie-akkoord gaat: “Er moet nog veel gebeuren vooraleer alles juridisch rond is. Dat zal nog minstens één jaar duren. Pas vanaf 2021 zal de concrete impact duidelijk worden. Ook Europa moet de deal nog goedkeuren, al verwacht ik daar minder problemen dan bij de overeenkomst Alstom-Siemens van enige tijd geleden. Die fusie mocht toen niet doorgaan.”

Naar die concrete gevolgen is het vandaag nog koffiedikkijken: “Momenteel zijn er – zowel bij Alstom als Bombardier – nog zeer veel bestellingen lopende en moeten er ook nog heel wat projecten opgestart worden. De vraag zal zijn welke sites daarvoor in aanmerking komen en welke niet. Op Bombardier Brugge is momenteel nog veel werk, wegens de opstart van het project rond de M7-dubbeldekrijtuigen. Als alle opties gelicht worden, loopt dat project hier zeker nog tot 2027.”

Ondanks de onzekerheid, ziet Freddy ook voordelen: “Een overname mag je niet altijd negatief bekijken. Bombardier Transportation heeft vandaag negen miljard euro schulden en is dus eigenlijk virtueel failliet. Zonder overname stond er hoe dan ook iets te gebeuren. We krijgen nu een nieuwe eigenaar die er financieel heel wat beter voorstaat. Dus misschien betekent dit wel onze redding.”

Vanaf volgend jaar dus zal duidelijk worden hoe alles concreet wordt ingevuld: “Als vakbond ben je niet vanop de eerste rij betrokken. Maar we volgen alles wel van zeer dichtbij op, zowel via de pers als via de ondernemingsraad. We houden de collega’s voortdurend op de hoogte, want de mensen zitten natuurlijk met veel vragen. Maar tot op vandaag verandert er niets, alles blijft voorlopig nog bij het oude.”

In Frankrijk is er wel meer ongerustheid, weet Freddy: “Daar hebben zowel Alstom als Bombardier heel wat sites. De vakbonden vrezen dat er na de overname misschien te veel vestigingen zullen zijn en dat de tewerkstelling zal afgebouwd worden. Als het orderboek vol zit is dat geen probleem. Maar als dat niet meer het geval is, dan krijg je een ander verhaal.”