Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

Circulair en duurzaam. Met hun campagne ‘Don’t Miss the Call!’ willen Umicore en Proximus dit jaar 100.000 oude gsm’s inzamelen. Die toestellen worden dan gerecycleerd of hergebruikt. Op die manier wordt bijgedragen aan een duurzame en circulaire economie. Elke grondstof die kan worden teruggewonnen, moet immers niet meer via mijnbouw worden ontgonnen.

Urban mining. Het ontginnen van grondstoffen uit afgedankte elektronische toestellen, wordt urban mining genoemd. En die techniek loont. Uit 100.000 gsm’s kan maar liefst 337 kilogram kobalt en 37 kilogram lithium worden gerecycleerd. Bovendien wordt de uitstoot van meer dan 40.000 ton CO2 vermeden, net zoals de productie van 12.000 ton schadelijk afval. Daarnaast verminderen we zo onze grondstoffen-afhankelijkheid van andere regio’s. Niets dan voordelen dus.

Goed doel. Via de campagne wordt ook samengewerkt met EIGHT, een organisatie die lokale gemeenschappen steunt die leven in mijnbouwgebieden waar de grondstoffen worden ontgonnen. Concreet wordt er een project uitgewerkt in de mijnregio’s van Congo. Wie zijn oude gsm inlevert, krijgt trouwens een voucher van minstens 5 euro en hoogstens 350 euro. Dat geld kan integraal doorgestort worden aan EIGHT.       

Interesse? Hier vind je alle info die je nodig hebt!