Artikels Digimetaal

Een overzicht van onze artikels uit de nieuwsbrief.

 

ILO-Conventie 190. In juni van dit jaar werd in de Internationale Arbeidsorganisatie Conventie 190 aangenomen. Die conventie betreft de bescherming van werknemers tegen geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk. IndustriALL Global Union lanceerde vorige week de campagne It can changes lives opdat de lidstaten van de IAO deze Conventie zouden ratificeren en zo gendergerelateerd geweld de (arbeids)wereld uit helpen. Dit jaar publiceerde ABVV-Metaal trouwens hierover een e-book.

25 november. De Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen vond overigens 25 november plaats. In Brussel kwamen 10.000 vrouwen en mannen op straat  om partnergeweld aan te klagen. In Parijs was er afgelopen weekend zelfs 50.000 man op de been om te protesteren tegen vrouwenmoord. Ook in ons land kwamen alleen dit jaar al minstens 22 vrouwen om het leven door gendergerelateerd geweld.

Orange the world. Maandag werd bovendien het startschot gegeven aan de 16 Dagen van Activisme tegen Gendergerelateerd Geweld, een internationale sensibiliseringscampagne van de VN die loopt tot 10 december. In 2019 spitst de campagne toe op de uitroeiing van de alomtegenwoordige verkrachtingscultuur. Wie via social media wil deelnemen aan de campagne, kan gebruik maken van de hashtags #orangetheworld en #generationequality.